Blog

Risotto z pieczonym kalafiorem i cukinią – przepis

Wegetariańska propozycja obiadowa – risotto z pieczonym kalafiorem i cukinią. Pieczony kalafior nadaje tej potrawie pyszny aromat! Gotowe danie polecam na koniec posypać jeszcze nasionami słonecznika. Do tego risotto została dodana mozzarella light, aby uzupełnić białko w posiłku.

 

Składniki (2 porcje):

  • 100g ryżu do risotto Arborio
  • 1 mniejszy kalafior
  • Mała cukinia
  • Mozzarella light
  • 10g oliwa z oliwek
  • 15g masło
  • sól, pieprz, kurkuma
  • bulion warzywny ok. 300-400ml

 

Risotto z pieczonym kalafiorem i cukinią  – opis przygotowania:

Kalafior kroimy na mniejsze części, myjemy i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Posypujemy pieprzem i solą, polewamy delikatnie oliwą i dodajemy na to kawałek masła pokrojony w kosteczkę. Pieczemy ok. 35 minut w 220 stopniach.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Dodajemy ryż i chwilę podsmażamy. W tym miejscu możemy dodać troszkę wytrawnego wina i czekamy, aż odparuje. Wlewamy do ryżu po chochelce bulionu i gotujemy, aż wchłonie wodę. Wlewamy kolejną chochelkę i tak aż do miękkości. Przyprawiamy ryż do smaku, dodajemy upieczony kalafior i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Chwilę podgrzewamy i przekładamy na talerz. Polecam posypać jeszcze pestkami słonecznika

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 455kcal
Białko: 32,1g
Tłuszcze: 11,8g
Węglowodany: 49,2g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁