Co powiecie na szybki piernikowy sernik? Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, bo jako spód i posypkę wykorzystujemy czekoladowe pierniczki – dzięki temu ciasto ma pyszny aromat. Lecimy z przepisem.
Składniki (śr. 20cm):
Spód:
- 200g pierników w czekoladzie deserowej
- 60g roztopionego masła
Masa serowa:
- 2 kostki twarogu półtłustego (500g)
- 3 jajka
- 80-100g ksylitolu
- 10g budyniu waniliowego bez cukru w proszku
- 50g miękkiego masła
Posypka:
- 150g pierników w czekoladzie deserowej
- 40g roztopionego masła
Piernikowy sernik – opis przygotowania:
Przygotowanie sernika rozpocznij od przygotowania spodu: pierniki drobno pokrusz i wymieszaj je z roztopionym masłem. Dno blaszki (u mnie śr. 20cm) wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nie przygotowaną wcześniej masę. Dokładnie dociskając wylep nią dno blaszki. Przełóż do piekarnika i piecz około 15-20 minut w 170 stopniach. W tym czasie przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek i ubij z nich sztywną pianę. W drugiej misce zmiksuj żółtka z twarogiem, ksylitolem, masłem i budyniem. Po dokładnym zmiksowaniu dodaj ubite białka i wymieszaj. Masę serową nałóż na podpieczony spód i całość posyp pierniczkową posypką (pierniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem). Piecz ok. 55-60 minut w 170 stopniach.
- Po upieczeniu warto zostawić sernik na jakiś czas w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Gdy sernik lekko ostygnie wyciągnij go z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia – polecam włożyć go też na jakiś czas do lodówki.
- Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze bardziej piernikowe – dodaj do pokruszonych pierników wymieszanych z masłem przyprawę do piernika.