Idealny piątkowy obiad? U mnie zawsze w piątek jest ryba! Dzisiaj mam dla Was jedną z pyszniejszych propozycji – dorsz pieczony z ziemniaczkami a do tego surówka z kiszonej kapusty. Obiad mojego dzieciństwa – tylko wtedy ryba zawsze była smażona
Składniki:
- 100g filet z dorsza
- 200g ziemniaki
- 10g oliwa z oliwek
- sól, pieprz, sok z cytryny, przyprawa do ziemniaków
Surówka:
- 150g kapusta kiszona
- 1 marchew
- 1/2 cebula
- 5g oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Pieczony dorsz z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej – opis przygotowania:
Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, mieszamy z oliwą i przyprawą do ziemniaków. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy ok 30-40 minut w 220 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy rybę (wcześniej doprawioną solą, pieprzem i sokiem z cytryny). W międzyczasie przygotowujemy surówkę: kapustę kiszoną kroimy, cebulkę i marchewkę ścieramy na tarce – całość łączymy, dodajemy oliwę, sól, pieprz i cukier do smaku. Podajemy pieczone ziemniaczki z rybą i surówką.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 434kcal
Białko: 23,1g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 53,5g
SMACZNEGO! 🙂