Pieczony dorsz z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej – przepis

Idealny piątkowy obiad? U mnie zawsze w piątek jest ryba! Dzisiaj mam dla Was jedną z pyszniejszych propozycji – dorsz pieczony z ziemniaczkami a do tego surówka z kiszonej kapusty. Obiad mojego dzieciństwa – tylko wtedy ryba zawsze była smażona

 

Składniki:

  • 100g filet z dorsza
  • 200g ziemniaki
  • 10g oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, sok z cytryny, przyprawa do ziemniaków

Surówka:

  • 150g kapusta kiszona
  • 1 marchew
  • 1/2 cebula
  • 5g oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

 

Pieczony dorsz z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej – opis przygotowania:

Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki, mieszamy z oliwą i przyprawą do ziemniaków. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy ok 30-40 minut w 220 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy rybę (wcześniej doprawioną solą, pieprzem i sokiem z cytryny). W międzyczasie przygotowujemy surówkę: kapustę kiszoną kroimy, cebulkę i marchewkę ścieramy na tarce – całość łączymy, dodajemy oliwę, sól, pieprz i cukier do smaku. Podajemy pieczone ziemniaczki z rybą i surówką.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 434kcal
Białko: 23,1g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 53,5g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.