Naleśniki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta – przepis

Naleśniki ze szpinakiem i dodatkami to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników „na słodko”.
Dzięki zastosowaniu wytrawnego farszu świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 100g świeży szpinak
  • 3 suszone pomidory
  • 30g sera feta
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 10g olej rzepakowy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka

Naleśniki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta – opis przygotowania:

Przygotuj ciasto naleśnikowe: do miski wbij jajko, dodaj mąkę, mleko, szczyptę soli i wszystko zmiksuj na gładką masę. Dodaj olej rzepakowy i ponownie zmiksuj. Smaż na rozgrzanej patelni. Z podanych proporcji powinny wyjść 3 grubsze naleśniki.

Na osobnej patelni rozgrzej kroplę oleju. Dodaj szpinak i mieszaj aż zwiędnie, następnie przypraw go do smaku ulubionymi przyprawami.
W międzyczasie pokrój pomidory na mniejsze kawałki oraz ser feta w kostkę.

Na gotowe naleśniki nałóż szpinak, a następnie suszone pomidory i ser. Całość zawiń w rulon i podsmaż na suchej patelni.

Możesz podać np. z sosem pomidorowym.

Wartości odżywcze :

Kaloryczność: 646kcal
Białko: 30,7g
Tłuszcze: 20,2g
Węglowodany: 86,5g

Smacznego 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *