Naleśniki ze szpinakiem i dodatkami to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników “na słodko”.
Dzięki zastosowaniu wytrawnego farszu świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację.
Składniki:
- 100g świeży szpinak
- 3 suszone pomidory
- 30g sera feta
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 10g olej rzepakowy
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto naleśnikowe: do miski wbij jajko, dodaj mąkę, mleko, szczyptę soli i wszystko zmiksuj na gładką masę. Dodaj olej rzepakowy i ponownie zmiksuj. Smaż na rozgrzanej patelni. Z podanych proporcji powinny wyjść 3 grubsze naleśniki.
Na osobnej patelni rozgrzej kroplę oleju. Dodaj szpinak i mieszaj aż zwiędnie, następnie przypraw go do smaku ulubionymi przyprawami.
W międzyczasie pokrój pomidory na mniejsze kawałki oraz ser feta w kostkę.
Na gotowe naleśniki nałóż szpinak, a następnie suszone pomidory i ser. Całość zawiń w rulon i podsmaż na suchej patelni.
Możesz podać np. z sosem pomidorowym.
Wartość odżywcza:
- Kaloryczność: 646kcal
- Białko: 30,7g
- Tłuszcze: 20,2g
- Węglowodany: 86,5g
- Błonnik: 5,95g