Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na weekendowe śniadanie prosto z mojego nowego ebooka Naleśnikowy zawrót głowy. Jeśli lubicie popularnego batonika Kinder Country to na pewno Wam posmakują!
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 40 ml mleka + 40 ml wody
- 40 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka kakao
- 1⁄2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 75 g skyru waniliowego
- 75g serka waniliowego homogenizowanego
- 1 łyżeczka kremu biała czekolada lub 2 kostki roztopionej białej czekolady
- 10g płatków typu kangus
- 70g malin
Naleśniki a’la kinder country – opis przygotowania:
Do kielicha blendera wbij jajko, dodaj mleko, wodę, mąkę, ksylitol, kakao, olej rzepakowy i całość dokładnie zmiksuj. Z gotowego ciasta usmaż 2/3 naleśniki, po czym przygotuj nadzienie: do miseczki dodaj skyr, serek waniliowy i krem z białej czekolady. Całość dokładnie wymieszaj, następnie wsyp płatki i ponownie przemieszaj. Gotowe naleśniki posmaruj kremem i zwiń w rulony. Podaj z malinami i jeśli masz ochotę to przygotuj też polewę: czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej z odrobiną mleka, i polej nią naleśniki. Gotowe naleśniki możesz też udekorować batonikiem i płatkami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 571kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 78g
SMACZNEGO! 🙂