Poważnie, nieskromnie mówiąc – robiłam je już tyle razy, że przepis opanowałam do perfekcji i wątpię, że znajdziesz lepszy! Jest on zaktualizowany i nieco różni się od poprzedniego. Zmiana numer jeden – świeże drożdże! Dzięki nim ciasto przepięknie wyrasta i jest na maxa puszyste.
Składniki (12 dużych sztuk):
Ciasto:
- 25g świeżych drożdży
- 300g mleka
- 65g masła
- 15g cukru
- 50g ksylitolu lub erytrytolu
- 500g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- szczypta soli
Masa cynamonowa:
- 40g masła
- 50g ksylitoli lub erytrytolu
- cynamon
Polewa:
- 15g masła
- 60g serka kremowego naturalnego
- 30g cukru pudru
- szczypta cukru wanilinowego
Najlepsze cynamonki – opis przygotowania:
W rondelku na małym ogniu podgrzewam 65g masła, 300ml mleka i 15g cukru, aż do roztopienia się masła. Sprawdzam, czy mleko nie jest zbyt gorące i do lekko ciepłego mleka wrzucam 25g świeżych, pokruszonych drożdży, dokładnie mieszam i odstawiam na 15-20 minut. Przekładam zaczyn drożdżowy do większej miski lub do robota, dodaję mąkę, ksylitol i szczyptę soli – całość zagniatam. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Zostawiam je pod przykryciem na około godzinkę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat lekko podsypany mąką, ciasto ponownie chwilę zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt ok 30x40cm. 40g masła ucieram z 25g cukru, 25g ksylitolu i cynamonem a następnie rozcieram to po powierzchni ciasta. Całe ciasto zawijam a powstały rulon kroję na 12 kawałków po ok. 2-3cm. Przekładam do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam bułeczki na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dobrze, jak lekko się ze sobą stykają. Piekę w 180 stopniach (góra-dół) ok. 16-17 minut – cały czas pilnuję, by bułeczki się nie przypiekły. Polecam do nich zrobić też polewę – wszystkie składniki wrzucam do garnka, podgrzewam na niskiej mocy kuchenki cały czas mieszając, do momentu powstania polewy. Gotowe!
1 sztuka: 284 kcal, 6g B, 11g T, 40g W
Jeden komentarz do “Najlepsze cynamonki”
Super przepis 😊 robię już drugi raz zawsze 400g mąki orkiszowej i 100g mąki pszennej. Dodatkowo dodaje szczyptę kardamonu do nadzienia. Pycha !