Blog

Najlepsze cynamonki

Poważnie, nieskromnie mówiąc – robiłam je już tyle razy, że przepis opanowałam do perfekcji i wątpię, że znajdziesz lepszy!  Jest on zaktualizowany i nieco różni się od poprzedniego. Zmiana numer jeden – świeże drożdże! Dzięki nim ciasto przepięknie wyrasta i jest na maxa puszyste.

 

Składniki (12 dużych sztuk):

Ciasto:

  • 25g świeżych drożdży
  • 300g mleka
  • 65g masła
  • 15g cukru
  • 50g ksylitolu lub erytrytolu
  • 500g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • szczypta soli

Masa cynamonowa:

  • 40g masła
  • 50g ksylitoli lub erytrytolu
  • cynamon

Polewa:

  • 15g masła
  • 60g serka kremowego naturalnego
  • 30g cukru pudru
  • szczypta cukru wanilinowego

 

Najlepsze cynamonki – opis przygotowania:

W rondelku na małym ogniu podgrzewam 65g masła, 300ml mleka i 15g cukru, aż do roztopienia się masła. Sprawdzam, czy mleko nie jest zbyt gorące i do lekko ciepłego mleka wrzucam 25g świeżych, pokruszonych drożdży, dokładnie mieszam i odstawiam na 15-20 minut. Przekładam zaczyn drożdżowy do większej miski lub do robota, dodaję mąkę, ksylitol i szczyptę soli – całość zagniatam. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Zostawiam je pod przykryciem na około godzinkę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat lekko podsypany mąką, ciasto ponownie chwilę zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt ok 30x40cm. 40g masła ucieram z 25g cukru, 25g ksylitolu i cynamonem a następnie rozcieram to po powierzchni ciasta. Całe ciasto zawijam a powstały rulon kroję na 12 kawałków po ok. 2-3cm. Przekładam do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam bułeczki na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dobrze, jak lekko się ze sobą stykają. Piekę w 180 stopniach (góra-dół) ok. 16-17 minut – cały czas pilnuję, by bułeczki się nie przypiekły. Polecam do nich zrobić też polewę – wszystkie składniki wrzucam do garnka, podgrzewam na niskiej mocy kuchenki cały czas mieszając, do momentu powstania polewy. Gotowe!

1 sztuka: 284 kcal, 6g B, 11g T, 40g W

 

Udostępnij:

Jeden komentarz do “Najlepsze cynamonki

  1. Avatar Aga pisze:

    Super przepis 😊 robię już drugi raz zawsze 400g mąki orkiszowej i 100g mąki pszennej. Dodatkowo dodaje szczyptę kardamonu do nadzienia. Pycha !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁