Blog

Makaron ze szpinakiem, cukinią i pomidorami – przepis

Makaron ze szpinakiem – dzisiaj przygotowałam dla Was pomysł na pyszny i szybki wegetariański obiad. Ostatnimi czasy mam coraz mniejszą ochotę na mięso, więc chcę wplatać do swojej diety jak najwięcej wegetariańskich potraw. Dzisiaj będzie to kombinacja pysznego makaronu i moich ulubionych warzyw – szpinaku, cukinii, pomidorów suszonych i koktajlowych, a to wszystko w pysznym sosie na bazie śmietanki 18% i mozzarelli light. Jeśli lubisz takie połączenia smaków, koniecznie spróbuj tego dania.

 

Składniki:

  • 70g makaronu fusilli
  • 100g szpinaku świeżego
  • 4 suszone pomidory
  • 50ml śmietanki 18% lub jogurtu greckiego
  • 100g cukinii
  • 60g mozzarelli light
  • 5g olej rzepakowy
  • sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany
  • opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych

 

Makaron ze szpinakiem – opis przygotowania:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Gdy będzie miękka dodaj szpinak i podsmażaj aż całość zwiędnie. Gdy makaron się ugotuje dodaj go na patelnię. Dodaj śmietankę 18% lub jogurt grecki i całość dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku (sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany). Do gotowego makaronu dodaj pokrojone suszone pomidory i pokrojoną mozzarellę. Podsmażaj jeszcze przez minutę i gotowe. Na koniec możesz dodać kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 593kcal
Białko: 37,1g
Tłuszcze: 16,4g
Węglowodany: 68,2g

 

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk