Makaron ze szpinakiem – dzisiaj przygotowałam dla Was pomysł na pyszny i szybki wegetariański obiad. Ostatnimi czasy mam coraz mniejszą ochotę na mięso, więc chcę wplatać do swojej diety jak najwięcej wegetariańskich potraw. Dzisiaj będzie to kombinacja pysznego makaronu i moich ulubionych warzyw – szpinaku, cukinii, pomidorów suszonych i koktajlowych, a to wszystko w pysznym sosie na bazie śmietanki 18% i mozzarelli light. Jeśli lubisz takie połączenia smaków, koniecznie spróbuj tego dania.
Składniki:
- 70g makaronu fusilli
- 100g szpinaku świeżego
- 4 suszone pomidory
- 50ml śmietanki 18% lub jogurtu greckiego
- 100g cukinii
- 60g mozzarelli light
- 5g olej rzepakowy
- sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany
- opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych
Makaron ze szpinakiem – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Gdy będzie miękka dodaj szpinak i podsmażaj aż całość zwiędnie. Gdy makaron się ugotuje dodaj go na patelnię. Dodaj śmietankę 18% lub jogurt grecki i całość dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku (sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany). Do gotowego makaronu dodaj pokrojone suszone pomidory i pokrojoną mozzarellę. Podsmażaj jeszcze przez minutę i gotowe. Na koniec możesz dodać kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 593kcal
Białko: 37,1g
Tłuszcze: 16,4g
Węglowodany: 68,2g
SMACZNEGO! 🙂