Składniki:
- 150g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 50g masła
- 1 jajko
- odrobina zimnej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g erytrytolu zmiksowanego na puder
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- powidła śliwkowe
Kruche ciasteczka i powidłami śliwkowymi – opis przygotowania:
Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, puder z erytrytolu, cukier waniliowy, jajko i pokrojone w kostkę masło. Całość dokładnie zagnieć do konsystencji gładkiego ciasta, dolewając odrobinę zimnej wody. Ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij nie za duże kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżeczkę powideł, a następnie zlep ciastka tak jak na filmiku. Ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15-17 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.