Blog

Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi – przepis

 

Składniki:

  • 150g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • odrobina zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g erytrytolu zmiksowanego na puder
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • powidła śliwkowe

 

Kruche ciasteczka i powidłami śliwkowymi – opis przygotowania:

Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, puder z erytrytolu, cukier waniliowy, jajko i pokrojone w kostkę masło. Całość dokładnie zagnieć do konsystencji gładkiego ciasta, dolewając odrobinę zimnej wody. Ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij nie za duże kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżeczkę powideł, a następnie zlep ciastka tak jak na filmiku. Ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15-17 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁