Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszną przekąskę – kalafior zapiekany w cieście z dipem czosnkowym.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 70g mąki
- 60g wody
- 60g mleka
- 5-10g oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, ostra papryka, curry
Dip czosnkowy:
- Jogurt grecki
- Czosnek
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Kalafior w cieście z dipem czosnkowym – opis przygotowania:
Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki i przekładamy do miski. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mleko, oliwę i przyprawy – polecam doprawić na ostro. Powstałe ciasto przelewamy do miski z kalafiorem i całość dokładnie mieszamy. Ciasto ma „otulić” wszystkie różyczki kalafiora. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 220 stopniach (góra-dół). Podajemy z dipem czosnkowym – do jogurtu dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku.
Zamiast kalafiora możesz użyć brokuła.
Warzywa dajemy surowe – po upieczeniu będą miękkie, nie ma potrzeby ich wcześniej gotować.
SMACZNEGO! 🙂