
Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Kalafior w cieście z dipem czosnkowym
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszną przekąskę – kalafior zapiekany w cieście z dipem czosnkowym.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 70g mąki
- 60g wody
- 60g mleka
- 5-10g oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, ostra papryka, curry
Dip czosnkowy:
- Jogurt grecki
- Czosnek
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Kalafior w cieście z dipem czosnkowym – opis przygotowania:
Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki i przekładamy do miski. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mleko, oliwę i przyprawy – polecam doprawić na ostro. Powstałe ciasto przelewamy do miski z kalafiorem i całość dokładnie mieszamy. Ciasto ma „otulić” wszystkie różyczki kalafiora. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 220 stopniach (góra-dół). Podajemy z dipem czosnkowym – do jogurtu dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku.
Zamiast kalafiora możesz użyć brokuła.
Warzywa dajemy surowe – po upieczeniu będą miękkie, nie ma potrzeby ich wcześniej gotować.
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol