Kalafior w cieście z dipem czosnkowym

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszną przekąskę – kalafior zapiekany w cieście z dipem czosnkowym.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 70g mąki
  • 60g wody
  • 60g mleka
  • 5-10g oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili, ostra papryka, curry

Dip czosnkowy:

  • Jogurt grecki
  • Czosnek
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano

 

Kalafior w cieście z dipem czosnkowym  – opis przygotowania:

Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki i przekładamy do miski. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, mleko, oliwę i przyprawy – polecam doprawić na ostro. Powstałe ciasto przelewamy do miski z kalafiorem i całość dokładnie mieszamy. Ciasto ma „otulić” wszystkie różyczki kalafiora. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 220 stopniach (góra-dół). Podajemy z dipem czosnkowym – do jogurtu dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku.

Zamiast kalafiora możesz użyć brokuła.
Warzywa dajemy surowe – po upieczeniu będą miękkie, nie ma potrzeby ich wcześniej gotować.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.