
Blog
- Desery
- Dominika Hatala
Jaglany deser czekoladowo-kokosowy – przepis
Składniki (1 porcja):
- 30g kaszy jaglanej
- 70g mleka
- 80g mleczka kokosowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady + trochę mleczka kokosowego
- 1/2 skyru waniliowego
- 10g wiórków kokosowych
- opcjonalnie: ksylitol/erytrytol
- owoce: np. truskawki, maliny, borówki
Jaglany deser czekoladowo-kokosowy – opis przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku i mleczku kokosowym. Gdy kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko dodaj do niej skyr waniliowy, wiórki kokosowe, słodzidło i zblenduj na gładką masę a następnie przełóż do słoiczka. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleczka kokosowego i polej nią deser. Włóż do lodówki na kilka godzin – przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 395kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 18,8g
Węglowodany: 43,5g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
Jeden komentarz do “Jaglany deser czekoladowo-kokosowy – przepis”
Deser jaglany- super!!!