Składniki (1 porcja):
- 30g kaszy jaglanej
- 70g mleka
- 80g mleczka kokosowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady + trochę mleczka kokosowego
- 1/2 skyru waniliowego
- 10g wiórków kokosowych
- opcjonalnie: ksylitol/erytrytol
- owoce: np. truskawki, maliny, borówki
Jaglany deser czekoladowo-kokosowy – opis przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku i mleczku kokosowym. Gdy kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko dodaj do niej skyr waniliowy, wiórki kokosowe, słodzidło i zblenduj na gładką masę a następnie przełóż do słoiczka. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleczka kokosowego i polej nią deser. Włóż do lodówki na kilka godzin – przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 395kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 18,8g
Węglowodany: 43,5g