Dzisiaj czas na domowe drożdżówki z serem – idealny domowy deser. Można przygotować wszystko wieczorem i wstawić na noc do lodówki, a rano wyciągnąć na blat na ok. 30-45 minut a po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika.
Składniki (8 sztuk):
CIASTO:
- 180ml mleka
- 50g cukru lub innego słodzidła
- 50g masła
- 7g suszonych drożdży
- 1 jajko
- 360g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki erytrytolu
NADZIENIE:
- 250g twarogu półtłustego
- Ok. 50-80ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- Ok. 2 łyżki erytrytolu (do smaku)
Drożdżówki z serem – opis przygotowania:
W rondelku na małym ogniu podgrzewam 50g masła, 180ml mleka i 50g cukru, aż do roztopienia się masła. Sprawdzam, czy mleko nie jest zbyt gorące i do lekko ciepłego mleka wrzucam 7g suszonych drożdży, dokładnie mieszam i odstawiam na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzam, czy drożdże lekko wyrosły – jeśli tak, to są aktywne i można działać dalej. Przekładam całość do większej miski lub do robota, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Cały czas mieszając wsypuję po łyżce mąki (łącznie 360g). Pod koniec dodaję jeszcze 2 łyżki erytrytolu. Gdy ciasto będzie już zagniecione zostawiam pod przykryciem na ok. godzinkę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat lekko podsypany mąką, ciasto zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt ok 30x40cm. Do miski wkładam twaróg, dodaję mleko i słodzidła – całość blenduję. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta – dodaję jeszcze odrobinę mleka. Zblendowany twaróg nakładam na powierzchnię ciasta. Składam ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakrywam drugą połową ciasta i łączę ze sobą obie warstwy (na instastory pokazuję krok po kroku). Kroję ciasto na 8 pasków, wszystkie podwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam drożdżówki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Można upiec je w takiej formie lub posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (ja miałam resztę kruszonki w zamrażarce, więc ją użyłam). Piekę w 180 stopniach (góra-dół) ok. 20 minut – cały czas pilnuję, by drożdżówki się nie przypiekły.
Wartości odżywcze (1 sztuka):
Kaloryczność: ok. 295 kcal
Białko: ok. 13g
Tłuszcze: ok. 8g
Węglowodany: ok. 42g