Blog

Drożdżówki z serem – przepis

 

Dzisiaj czas na domowe drożdżówki z serem – idealny domowy deser. Można przygotować wszystko wieczorem i wstawić na noc do lodówki, a rano wyciągnąć na blat na ok. 30-45 minut a po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika.

 

Składniki (8 sztuk):

CIASTO:

  • 180ml mleka
  • 50g cukru lub innego słodzidła
  • 50g masła
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 360g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki erytrytolu

NADZIENIE:

  • 250g twarogu półtłustego
  • Ok. 50-80ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • Ok. 2 łyżki erytrytolu (do smaku)

 

Drożdżówki z serem – opis przygotowania:

W rondelku na małym ogniu podgrzewam 50g masła, 180ml mleka i 50g cukru, aż do roztopienia się masła. Sprawdzam, czy mleko nie jest zbyt gorące i do lekko ciepłego mleka wrzucam 7g suszonych drożdży, dokładnie mieszam i odstawiam na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzam, czy drożdże lekko wyrosły – jeśli tak, to są aktywne i można działać dalej. Przekładam całość do większej miski lub do robota, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Cały czas mieszając wsypuję po łyżce mąki (łącznie 360g). Pod koniec dodaję jeszcze 2 łyżki erytrytolu. Gdy ciasto będzie już zagniecione zostawiam pod przykryciem na ok. godzinkę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat lekko podsypany mąką, ciasto zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt ok 30x40cm. Do miski wkładam twaróg, dodaję mleko i słodzidła – całość blenduję. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta – dodaję jeszcze odrobinę mleka. Zblendowany twaróg nakładam na powierzchnię ciasta. Składam ciasto do połowy wzdłuż dłuższego boku, nakrywam drugą połową ciasta i łączę ze sobą obie warstwy (na instastory pokazuję krok po kroku). Kroję ciasto na 8 pasków, wszystkie podwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam drożdżówki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Można upiec je w takiej formie lub posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (ja miałam resztę kruszonki w zamrażarce, więc ją użyłam). Piekę w 180 stopniach (góra-dół) ok. 20 minut – cały czas pilnuję, by drożdżówki się nie przypiekły.

 

Wartości odżywcze (1 sztuka):

Kaloryczność: ok. 295 kcal
Białko: ok. 13g
Tłuszcze: ok. 8g
Węglowodany: ok. 42g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁