Tydzień temu zainspirowałam się na mojej grupie na Facebooku do stworzenia przepisu na jednoporcjowy deser a’la kinder country. Przez ostatni tydzień testowałam różne jego wersje i w końcu wybrałam najlepszą i chcę się dzisiaj podzielić tym przepisem z Tobą. Jeśli możesz sobie pozwolić na bardziej kaloryczny deser to polecam dodać więcej białej czekolady do masy.
Składniki (1 porcja):
- 20g kaszy manny
- 130ml mleka
- 1/2 skyru waniliowego
- erytrytol do smaku – u mnie 2 płaskie łyżeczki
- Kostka białej czekolady
- 10g ekspandowanej pszenicy/orkiszu
Polewa:
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- 2 kostki mlecznej czekolady
- 5-10ml mleka
- garstka pszenicy/orkiszu do posypania
Deser a’la Kinder Country – opis przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Pod koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy skyr waniliowy oraz pszenicę/orkisz – całość mieszamy i przekładamy do słoiczka. W drugim garnku gotujemy wodę. Na garnek nakładamy miskę i w tzw „kąpieli wodnej” rozpuszczamy czekoladę mleczną i gorzką z dodatkiem odrobiny mleka. Polewę wylewamy na białą masę i wsypujemy garstkę pszenicy lub orkiszu do dekoracji. Deser jemy od razu lub wkładamy do lodówki na kilka godzin – polecam drugą opcję. Ja kupiłam zwykły orkisz i pszenicę z miodem z dobrej kalorii w Rossmanie. Taki deser na pewno nasyci nas na dłużej niż zwykły batonik i może śmiało stanowić pełnowartościowy posiłek np. Drugie śniadanie lub podwieczorek.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 338kcal
Białko: 15,1g
Tłuszcze: 10,8g
Węglowodany: 44,6g
To nie jedyny deser który dla Ciebie przygotowałam!
SMACZNEGO! 🙂
Jeden komentarz do “Deser a’la kinder country”
Kupiłam orkisz bez cukru w Lidlu, więc chyba wyjdzie mniej kalorii? Ale jak to obliczyć hmm, bo z kolei nie mam erytrytolu i może dodam odrobinkę cukru do masy. Czy może taki orkisz ekspandowany może być zbyt miękki?