Blog
- Desery
- Ania Jaracz
Szybkie ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi – przepis
Składniki:
- 100g masla
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 duża łyżka miodu
- 3 jajka
- 220ml mleka
- 100g mąki owsianej
- 100g mąki orkiszowej jasnej
- 150g ksylitolu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ dodatki:
- ok. 200-300g powideł śliwkowych
- 50g czekolady + 25g masła (polewa)
- orzechy włoskie
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi – opis przygotowania:
Do garnka dodaj masło, kakao, przyprawę do piernika, miód i podgrzej to do połączenia się składników. Do tego samego garnka dodaj jajka, mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Do miski dodaj mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj płynną masę, dokładnie wszystko wymieszaj lub delikatnie zblenduj. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia. Po tym czasie przekrój je poziomo i przesmaruj solidnie powidłami. Górny blat polej polewą czekoladową (roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej) i posyp posiekanymi orzechami – gotowe.
Udostępnij:
Ania Jaracz
Jestem certyfikowanym trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Specjalizuje się w kształtowaniu kobiecej sylwetki, bardzo dużo czasu poświęcam na indywidualne poznanie danego przypadku. Regularnie biorę udział w szkoleniach/kursach, co przekłada się lepsze i szybsze wyniki podopiecznych.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
Jeden komentarz do “Szybkie ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi – przepis”
Jaka wielkość blaszki?