Szybkie ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi – przepis

Składniki:

  • 100g masla
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 duża łyżka miodu
  • 3  jajka
  • 220ml mleka
  • 100g mąki owsianej
  • 100g mąki orkiszowej jasnej
  • 150g ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

+ dodatki:

  • ok. 200-300g powideł śliwkowych
  • 50g czekolady + 25g masła (polewa)
  • orzechy włoskie

 

Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi – opis przygotowania:

Do garnka dodaj masło, kakao, przyprawę do piernika, miód i podgrzej to do połączenia się składników. Do tego samego garnka dodaj jajka, mleko i wszystko dokładnie wymieszaj. Do miski dodaj mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj płynną masę, dokładnie wszystko wymieszaj lub delikatnie zblenduj. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostaw ciasto do ostygnięcia. Po tym czasie przekrój je poziomo i przesmaruj solidnie powidłami. Górny blat polej polewą czekoladową (roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej) i posyp posiekanymi orzechami – gotowe.

 

Udostępnij:

Jeden komentarz do “Szybkie ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi – przepis

  1. Natalia pisze:

    Jaka wielkość blaszki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *