Blog

Ciastka francuskie z jabłkami – przepis

Pomysł na szybki deser. Ja do przygotowania tych ciastek użyłam ciasto francuskie light, ale według mnie ciężej się na nim pracuje, więc na pierwszy raz polecam zwykłe.

 

Składniki (5 sztuk):

  • 1 większe jabłko
  • 1 ciasto francuskie – u mnie wersja light
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 20g roztopionego masła
  • cukier puder

 

Ciastka francuskie z jabłkami – opis przygotowania:

Jabłko pokrój w drobną kostkę, posyp jedną łyżką ksylitolu i cynamonem. W miseczce wymieszaj roztopione masło z pozostałym ksylitolem i cynamonem. Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je przygotowaną masą. Na jedną połowę wysyp pokrojone jabłka i przykryj drugą połową. Przekrój ciasto na 5 długich pasków, a następnie każdy pasek zroluj. Gotowe, zwinięte ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁