Pomysł na szybki deser. Ja do przygotowania tych ciastek użyłam ciasto francuskie light, ale według mnie ciężej się na nim pracuje, więc na pierwszy raz polecam zwykłe.
Składniki (5 sztuk):
- 1 większe jabłko
- 1 ciasto francuskie – u mnie wersja light
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka cynamonu
- 20g roztopionego masła
- cukier puder
Ciastka francuskie z jabłkami – opis przygotowania:
Jabłko pokrój w drobną kostkę, posyp jedną łyżką ksylitolu i cynamonem. W miseczce wymieszaj roztopione masło z pozostałym ksylitolem i cynamonem. Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je przygotowaną masą. Na jedną połowę wysyp pokrojone jabłka i przykryj drugą połową. Przekrój ciasto na 5 długich pasków, a następnie każdy pasek zroluj. Gotowe, zwinięte ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.