Idealny pomysł na ekspresową przekąskę – szczególnie, jeśli zalegają nam dojrzałe banany.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 4-5 łyżek płatków owsianych
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- opcjonalnie: miód
Ciasteczka owsiane z czekoladą – opis przygotowania:
Banana rozgnieć widelcem, dodaj masło orzechowe, płatki owsiane, dwie kostki gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki i opcjonalnie trochę miodu. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj małe, dosyć płaskie ciastka. U mnie wyszło 7 sztuk. Pozostałą czekoladę posiekaj na małe kawałki i „powbijaj” je w ciastka. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciastka przełóż delikatnie na talerz i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, wtedy zrobią się twardsze i bardziej „zwarte”.
Wartości odżywcze (całość):
Kaloryczność: 476kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 73g
SMACZNEGO! 🙂