
Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Chrupiące tosty z ricottą i brzoskwinią – przepis
Dzisiaj mam dla Was propozycje na chrupiącą i pyszną przekąskę Będą to chrupiące grzanki z ricottą i pieczoną brzoskwinią. Jeśli nie masz ricotty, możesz użyć w zamian np. twarożek grani. W sezonie jesiennym brzoskwinie wymień na śliwki.
Składniki (1 porcja):
- 2 kromki chleba
- 3 łyżki ricotty
- Brzoskwinia
- 3g oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- listy mięty
Chrupiące tosty z ricottą i brzoskwinią – opis przygotowania:
Brzoskwinie pokrój w plastry, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, miodem i zapiecz w piekarniku przez 15 minut (180st, góra/dół). W międzyczasie chleb podpiecz w tosterze lub na suchej patelni z dwóch stron. Gotowe grzanki posmaruj ricottą lub twarożkiem i nałóż na nie pieczone brzoskwinie i listki mięty.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 367kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 65g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol