Mówią, że do trzech razy sztuka – i tak też powstała ta babka! Zwykle nie poddaję się, zanim finalnie czegoś nie zrobię, ale lubię gdy trzy próby wystarczą. Pyszna, waniliowa babka wielkanocna z polewą z białej czekolady i posypką z pistacji – no przepychota! Robiłam ją w formie silikonowej, bo tylko taką udało mi się kupić i wyszła bez zakalca.
Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 150g słodzidła – ja tutaj wymieszałam cukier z erytrytolem i z cukrem waniliowym
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- 300g mąki – 200g pszennej i 100g ziemniaczanej
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 7g proszku do pieczenia
Polewa:
- 65g białej czekolady
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Garść posiekanych pistacji do posypania
Babka wielkanocna- opis przygotowania:
Miękkie masło przełóż do miski, dodaj słodzidło i całość dokładnie utrzyj za pomocą miksera ręcznego lub planetarnego (ja użyłam dużej rózgi). Białka oddziel od żółtek – białka przełóż do osobnej miski a żółtka dodaj do utartej masy z masła i cukru. Dodaj też kilka kropel aromatu waniliowego. Dwa rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej całość przez sitko. Dodaj do utartej masy i miksuj do połączenia się składników. W oddzielnej misce ubij białka, przełóż je do masy i delikatnie wymieszaj. Powstała masa będzie zbita, ale nie przejmuj się tym. Przełóż do formy (u mnie silikonowa, zwykłą należy posmarować tłuszczem) i piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 45minut. Po tym czasie zostaw babkę jeszcze na chwilę w piekarniku a dopiero potem wyjmij. Wystudź ją w formie a potem wyłóż na metalową kratkę.
Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Polej babkę i posyp posiekanymi pistacjami.
Jeden komentarz do “Babka wielkanocna – waniliowa – przepis”
Pyszna! Robiłam ją na święta w 2021 jak tylko pokazałaś przepis na IG <3 w tym roku wracam, żeby ją powtórzyć, bo wtedy zniknęła w mgnieniu oka! 🙂 Z tego co pamiętam piekłam ją prawie dwa razy dłużej (nie wiem dlaczego, patyczek usilnie nie chciał być suchy), ale wyszła re we la cyj na <3