Blog

Babka wielkanocna – waniliowa – przepis

Mówią, że do trzech razy sztuka – i tak też powstała ta babka! Zwykle nie poddaję się, zanim finalnie czegoś nie zrobię, ale lubię gdy trzy próby wystarczą. Pyszna, waniliowa babka wielkanocna z polewą z białej czekolady i posypką z pistacji – no przepychota! Robiłam ją w formie silikonowej, bo tylko taką udało mi się kupić i wyszła bez zakalca.

 

Składniki:

  • 200g miękkiego masła
  • 150g słodzidła – ja tutaj wymieszałam cukier z erytrytolem i z cukrem waniliowym
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 300g mąki – 200g pszennej i 100g ziemniaczanej
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 7g proszku do pieczenia

Polewa:

  • 65g białej czekolady
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Garść posiekanych pistacji do posypania

 

Babka wielkanocna- opis przygotowania:

Miękkie masło przełóż do miski, dodaj słodzidło i całość dokładnie utrzyj za pomocą miksera ręcznego lub planetarnego (ja użyłam dużej rózgi). Białka oddziel od żółtek – białka przełóż do osobnej miski a żółtka dodaj do utartej masy z masła i cukru. Dodaj też kilka kropel aromatu waniliowego. Dwa rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej całość przez sitko. Dodaj do utartej masy i miksuj do połączenia się składników. W oddzielnej misce ubij białka, przełóż je do masy i delikatnie wymieszaj. Powstała masa będzie zbita, ale nie przejmuj się tym. Przełóż do formy (u mnie silikonowa, zwykłą należy posmarować tłuszczem) i piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 45minut. Po tym czasie zostaw babkę jeszcze na chwilę w piekarniku a dopiero potem wyjmij. Wystudź ją w formie a potem wyłóż na metalową kratkę.

Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Polej babkę i posyp posiekanymi pistacjami. 

 

Udostępnij:

Jeden komentarz do “Babka wielkanocna – waniliowa – przepis

  1. Avatar Domi pisze:

    Pyszna! Robiłam ją na święta w 2021 jak tylko pokazałaś przepis na IG <3 w tym roku wracam, żeby ją powtórzyć, bo wtedy zniknęła w mgnieniu oka! 🙂 Z tego co pamiętam piekłam ją prawie dwa razy dłużej (nie wiem dlaczego, patyczek usilnie nie chciał być suchy), ale wyszła re we la cyj na <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁