Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Lunchbox – 5 pomysłów na drugie śniadanie
Cześć!
Z racji tego, że zaczął się rok szkolny, wielu z Was prosiło mnie o wpis z pomysłami na zdrowe drugie śniadania.
Tak więc jestem! Oto 5 pomysłów na lunchbox do szkoły lub pracy.
Drugie śniadanie wcale nie musi być nudne.
Nie musi to być codziennie kanapka z szynką i batonik.
Tak na prawdę wystarczy mieć w domu kilka podstawowych produktów, aby stworzyć zdrowy lunchbox.
Dziś przedstawię Wam 5 moich pomysłów na to, co można wsadzić do śniadaniowego pudełka,
zarówno do szkoły jak i do pracy.
Pełnoziarnista bułka z twarożkiem i warzywami + owoce
Składniki:
- Bułka pełnoziarnista
- Sałata
- Ogórek zielony
- Papryka czerwona
- Twaróg półtłusty
- Rzodkiewka
- Czosnek
- Zioła prowansalskie
- Jogurt naturalny
- Owoce sezonowe, u mnie winogrona
Przygotowanie:
Twaróg zgniatamy z jogurtem na gładką masę a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno rzodkiewkę. Przyprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Bułkę przekrawamy, smarujemy twarożkiem oraz dodajemy pokrojone warzywa i sałatę.
Do lunchboxa dodajemy jeszcze sezonowe owoce.
Tortilla z twarożkiem, tuńczykiem i warzywami
Składniki:
- 1 placek tortilli
- Serek twarogowy do smarowania
- Tuńczyk w sosie własnym
- Sałata
- Papryka czerwona
- Ogórek zielony
Przygotowanie:
Tortillę smarujemy serkiem, następnie nakładamy sałatę, tuńczyka oraz pokrojone warzywa.
Całość zawijamy, przecinamy na pół i wkładamy do lunchboxa.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- Sałata
- Tuńczyk w sosie własnym
- Papryka czerwona
- Ogórek zielony
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, sałatę rwiemy na kawałki i wkładamy do lunchboxa.
Paprykę kroimy w cienkie paski a ogórka w półplasterki.
Dodajemy do lunchoxa razem z tuńczykiem.
Przygotowujemy sos z oliwy, soli, pieprzu i ulubionych przypraw.
Sos pakujemy osobno i polewamy bezpośrednio przez spożyciem.
Placuszki bananowe z dodatkiem owoców sezonowych
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 50ml mleka
- 1 jajko
- 20mg mąki
- 10g wiórek kokosowych
- 10g nasion chia
- olej rzepakowy
- sezonowe owoce, u mnie maliny
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajko. Dodajemy mleko, mąkę, wiórki i chia, a następnie wszystko mieszamy na gładką masę.
Na talerzyku rozdrabniamy banana widelcem, po czym dodajemy go do masy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki. Podajemy z sezonowymi owocami.
Płatki owsiane z jogurtem, owocami i orzechami
Składniki:
- Płatki owsiane
- Jogurt naturalny
- Ksylitol
- Wiórki kokosowe
- Sezonowe owoce, u mnie śliwki i maliny
- Dowolne orzechy
Przygotowanie:
Płatki wsypujemy do lunchboxa i zalewamy gorącą wodą a następnie Całość przykrywamy na 5 minut.
W momencie gdy płatki wchłoną wodę, dodajemy do nich jogurt, owoce i orzechy.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol