Lunchbox – 5 pomysłów na drugie śniadanie

Cześć!

Z racji tego, że zaczął się rok szkolny, wielu z Was prosiło mnie o wpis z pomysłami na zdrowe drugie śniadania.
Tak więc jestem! Oto 5 pomysłów na lunchbox do szkoły lub pracy.

Drugie śniadanie wcale nie musi być nudne.
Nie musi to być codziennie kanapka z szynką i batonik.

Tak na prawdę wystarczy mieć w domu kilka podstawowych produktów, aby stworzyć zdrowy lunchbox.
Dziś przedstawię Wam 5 moich pomysłów na to, co można wsadzić do śniadaniowego pudełka,
zarówno do szkoły jak i do pracy.

Pełnoziarnista bułka z twarożkiem i warzywami + owoce

Składniki:

  •  Bułka pełnoziarnista
  •  Sałata
  •  Ogórek zielony
  •  Papryka czerwona
  •  Twaróg półtłusty
  •  Rzodkiewka
  •  Czosnek
  •  Zioła prowansalskie
  •  Jogurt naturalny
  •  Owoce sezonowe, u mnie winogrona

Przygotowanie:

Twaróg zgniatamy z jogurtem na gładką masę a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno rzodkiewkę. Przyprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Bułkę przekrawamy, smarujemy twarożkiem oraz dodajemy pokrojone warzywa i sałatę.
Do lunchboxa dodajemy jeszcze sezonowe owoce.

 

Tortilla z twarożkiem, tuńczykiem i warzywami

 

Składniki:

  •  1 placek tortilli
  •  Serek twarogowy do smarowania
  •  Tuńczyk w sosie własnym
  •  Sałata
  •  Papryka czerwona
  •  Ogórek zielony

Przygotowanie:

Tortillę smarujemy serkiem, następnie nakładamy sałatę, tuńczyka oraz pokrojone warzywa.
Całość zawijamy, przecinamy na pół i wkładamy do lunchboxa.

 

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  •  Sałata
  •  Tuńczyk w sosie własnym
  •  Papryka czerwona
  •  Ogórek zielony
  •  Cebula
  •  Oliwa z oliwek
  •  Sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, sałatę rwiemy na kawałki i wkładamy do lunchboxa.
Paprykę kroimy w cienkie paski a ogórka w półplasterki.
Dodajemy do lunchoxa razem z tuńczykiem.
Przygotowujemy sos z oliwy, soli, pieprzu i ulubionych przypraw.
Sos pakujemy osobno i polewamy bezpośrednio przez spożyciem.

 

Placuszki bananowe z dodatkiem owoców sezonowych

Składniki:

  •  1 dojrzały banan
  •  50ml mleka
  •  1 jajko
  •  20mg mąki
  •  10g wiórek kokosowych
  •  10g nasion chia
  •  olej rzepakowy
  •  sezonowe owoce, u mnie maliny

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy jajko. Dodajemy mleko, mąkę, wiórki i chia, a następnie wszystko mieszamy na gładką masę.
Na talerzyku rozdrabniamy banana widelcem, po czym dodajemy go do masy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki. Podajemy z sezonowymi owocami.

 

Płatki owsiane z jogurtem, owocami i orzechami

Składniki:

  •  Płatki owsiane
  •  Jogurt naturalny
  •  Ksylitol
  •  Wiórki kokosowe
  •  Sezonowe owoce, u mnie śliwki i maliny
  •  Dowolne orzechy

Przygotowanie:

Płatki wsypujemy do lunchboxa i zalewamy gorącą wodą a następnie Całość przykrywamy na 5 minut.
W momencie gdy płatki wchłoną wodę, dodajemy do nich jogurt, owoce i orzechy.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.