
Blog
- Desery
- Dominika Hatala
3-składnikowy fit sernik na zimno
Sernik na zimno to bardzo łatwe do przygotowania ciasto, do którego potrzebujemy tylko 3 składniki – twaróg, galaretkę i dowolne owoce. Czas przygotowania zajmuje dosłownie chwilkę, trzeba jednak trochę odczekać pomiędzy kolejnymi krokami, aby galaretka miała czas by stężeć. Cała blacha starcza na ok. 10 kawałków. Przepis ten to idealny pomysł na letni deser, który z pewnością zgromadzi w domu wielu miłośników.
Składniki:
- 1kg twarogu sernikowego
- 4 galaretki o dowolnym smaku
- 200g owoców – truskawki, maliny, borówki, banan.
3-składnikowy sernik na zimno – opis przygotowania:
Do garnuszka wlej 500ml wrzątku (ważne!) i wsyp dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka będzie chłodna, do garnka dodawaj stopniowo twaróg i blenduj na gładką masę serową. Wstaw do lodówki na ok 15-20 minut, aby masa lekko zgęstniała. Gotową masę przełóż do tortownicy – u mnie 25cm (sprawdź, czy jest dokładnie zamknięta) i wstaw do lodówki na ok. 1h. Spód tortownicy można posmarować olejem kokosowym, aby masa nie przywierała. Można również dodać czekoladę dla bogatszego smaku. Po tym czasie do garnuszka ponownie wlej 500ml wrzątku (ważne!) i rozpuść kolejne dwie galaretki – całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszaj. Na wierzch masy sernikowej wyłóż umyte i pokrojone na małe kawałki truskawki, następnie całość zalej galaretką i pozostaw w lodówce na całą noc, aby sernik odpowiednio stężał. Po tym czasie sernik pokrój na kawałki i przełóż na talerz lub do pojemnika.
Inne warianty deseru, jak urozmaicić sernik na zimno?:
Inne świeże owoce – maliny, borówki, banan – możesz je dodać na wierzch, do środka, albo wymieszać z galaretką.
Spód z herbatników lub biszkoptów – jeśli chcesz słodszą ale i nieco mniej fit wersję.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 2394 kcal
Białko: 146g
Tłuszcze: 66g
Węglowodany: 298,4g
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol