Świąteczne pierniczki

Dzisiaj mam dla Was przepis na świąteczne pierniczki! Z poniższego przepisu wyjdzie 60-80 sztuk w zależności od wielkości i grubości pierników. Moje były miękkie już po trzech dniach od wykonania i bardzo długo utrzymują świeżość. Jeśli masz ochotę, to po ostudzeniu możesz od razu zająć się ozdabianiem i dekorowaniem, aby Twoje pierniczki były jeszcze ładniejsze.

 

Składniki:

  • 300g mąki
  • 140g miodu
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50g miękkiego masła
  • 10g przyprawy do piernika
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5-10g kakao
  • 5g proszku do pieczenia

 

Świąteczne pierniczki – opis przygotowania:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, miód, cukier puder, masło, przyprawy i całość dokładnie zagniatamy ręcznie lub z pomocą robota. Zagniecione ciasto przekładamy na talerzyk i wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto. Dzielimy na kilka części i każdą część kolejno rozwałkowujemy na blacie i wykrawamy ulubione kształty. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 11 minut w 180 stopniach (góra-dół). Zostawiamy do ostudzenia (w tym czasie pierniczki zrobią się twarde) i przekładamy np. do szklanego słoika.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.