Świąteczne pierniczki
Dzisiaj mam dla Was przepis na świąteczne pierniczki! Z poniższego przepisu wyjdzie 60-80 sztuk w zależności od wielkości i grubości pierników. Moje były miękkie już po trzech dniach od wykonania i bardzo długo utrzymują świeżość. Jeśli masz ochotę, to po ostudzeniu możesz od razu zająć się ozdabianiem i dekorowaniem, aby Twoje pierniczki były jeszcze ładniejsze.
Składniki:
- 300g mąki
- 140g miodu
- 40g cukru pudru
- 1 jajko
- 50g miękkiego masła
- 10g przyprawy do piernika
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- 5-10g kakao
- 5g proszku do pieczenia
Świąteczne pierniczki – opis przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, miód, cukier puder, masło, przyprawy i całość dokładnie zagniatamy ręcznie lub z pomocą robota. Zagniecione ciasto przekładamy na talerzyk i wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto. Dzielimy na kilka części i każdą część kolejno rozwałkowujemy na blacie i wykrawamy ulubione kształty. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 11 minut w 180 stopniach (góra-dół). Zostawiamy do ostudzenia (w tym czasie pierniczki zrobią się twarde) i przekładamy np. do szklanego słoika.