Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Składniki:
- 1 jajko
- 40g erytrytolu lub innego słodzidła
- Pół kostki masła w temperaturze pokojowej
- 60ml ciepłego (nie gorącego) mleka
- Aromat waniliowy
- 14g drożdży suchych
- 250g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
Rogaliki drożdżowe z marmoladą – opis przygotowania:
Do ciepłego mleka dodaj drożdże, odrobinę cukru i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W jednej misce całe jajko ubij mikserem z erytrytolem, a w drugiej wymieszaj ręką masło z mąką do momentu, aż składniki się połączą. Drożdże, jaja i mąkę przesyp do dużej miski i wyrabiaj ciasto z pomocą robota lub ręcznie przez kilka minut. Po wyrobieniu ciasto będzie dosyć klejące, ale nie przejmuj się tym i odstaw je do lodówki na ok. 90-120 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 3 lub 4 kulki – jeśli chcesz mniejsze rogaliki niż moje, podziel na 4. Wyciągaj z lodówki każdą kulkę po kolei, rozwałkuj na większe koło podsypując delikatnie mąką. Podziel ciasto na 8 części nożem do pizzy (tak jakbyś kroiła pizzę). Na szerszą część nałóż odrobinę marmolady, owoców w żelu lub innego dodatku i zwiń do postaci rogalika – od szerszej do węższej części. Piecz w 180 stopniach (góra-dół) ok 12-15 minut, aż do momentu, gdy rogaliki będą zarumienione. Po ostygnięciu możesz całość posypać delikatnie cukrem pudrem.