Bułka z awokado i łososiem – przepis

Bułkę z awokado i łososiem możesz przygotować na śniadanie lub kolację, ale świetnie nada się także jako drugie śniadanie na wynos. Za sprawą awokado i łososia dostarczysz swojemu organizmowi dawki zdrowych tłuszczy i białka. Do tego świeże warzywa: rukola i pomidorki i pyszny, pełnowartościowy posiłek gotowy w zaledwie 10 minut.

 

Składniki (1 porcja):

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 40g łososia wędzonego na gorąco
  • garść rukoli
  • pomidorki koktajlowe
  • bułka pełnoziarnista
  • proponowane przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Bułka z awokado i łososiem – opis przygotowania:

Bułkę przekrawamy na pół. Przygotowujemy pastę awokado: dojrzałe awokado przekrawamy (jako pierwszej użyj połówki bez pestki), następnie wydrąż środek do miseczki i zgnieć całość widelcem do konsystencji pasty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Opcjonalnie możesz wymienić na świeży czosnek i/lub polać delikatnie limonką. Tak powstałą pastę nałóż na dwie połówki bułki. Na wierzch wyłóż rukolę, pokrojonego w kawałki łososia i przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Całość posyp mielonym pieprzem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 445kcal
Białko: 20,8g
Tłuszcze: 16,7g
Węglowodany: 53,1g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.