Przygotowałam dla Was dzisiaj kolejny pyszny przepis na wegański obiad. Kiedyś zrobiłam na obiad spaghetti z soczewicą i tak nam nie posmakowała, że do teraz omijałam ją w sklepie szerokim łukiem. Pomyślałam, że czas to zmienić i przygotować ją w inny sposób. Zgodnie z zamysłem miał powstać dal z soczewicy, jednak nie miałam w domu odpowiednich przypraw i powstało pyszne, aromatyczne curry z soczewicą. Podałam je z dodatkiem ryżu i warzyw – to już pewne, że na stałe zostanie w moim domowym menu.
Jeśli lubisz wegańskie przepisy i chcesz ograniczyć spożycie mięsa w swojej diecie – koniecznie spróbuj tego przepisu 🙂
Curry z soczewicą i ryżem
Składniki:
- 200g soczewicy czerwonej
- 400ml (puszka) mleczka kokosowego light
- 1 Puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- Przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz.
- 10g oliwa z oliwek
- 250g ryżu basmati lub jaśminowego
- Opcjonalnie przygotuj do tego warzywa: cukinia, papryka, szparagi
Przygotowanie:
Cebulę i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj cebulę i imbir. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość delikatnie podsmaż. Dodaj przyprawy: łyżeczka curry, łyżeczka papryki słodkiej i pół łyżeczki papryki ostrej. Całość wymieszaj i delikatnie podsmaż. Gdy cebula będzie miękka dodaj pomidory z puszki. Całość podgrzewaj ok. 5 minut. Następnie dodaj soczewicę (najlepiej wcześniej ją przepłukaj) i mleczko kokosowe. Całość wymieszaj, przykryj pokrywką i duś ok. 15-20 minut. W tym czasie ugotuj ryż i opcjonalnie podsmaż dodatkowo warzywa: u mnie cukinia i szparagi. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, pieprzem, curry i papryką. Sos podawaj z ryżem i z warzywami.
Kaloryczność: 2845kcal (1 porcja: 569kcal)
Białka: 77,5g (1 porcja: 15,5g)
Tłuszcze: 42,9g (1 porcja:8,5g)
Węglowodany: 354g (1 porcja: 70,8g)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5
Witam,
Chciałam zapytać ile gram ma jedna porcja ?
Pozdrawiam