Blog

Sok z buraka w diecie

Sok z buraka w diecie

Spis treści

  1. Burak ćwikłowy – charakterystyka
  2. Sok z buraka a właściwości lecznicze, odchudzanie
  3. Picie soku z buraka – dlaczego warto go pić?
  4. Sok z buraka w ciąży
  5. Przeciwskazania do picia soku z kiszonych buraków
  6. Skutki uboczne picia soku z buraków
  7. Jak długo można pić sok z buraka i jabłka?
  8. Częstotliwość spożywania soku z buraków
  9. Przepis na sok z buraka czerwonego – domowy sok
  10. Sok z buraka kiszonego

 

Burak ćwikłowy – charakterystyka

Bez wątpienia burak cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Jest on nie tylko składnikiem wielu tradycyjnych potraw, takich jak świąteczny barszcz czy dodatek do obiadu, ale również źródłem licznych, wartościowych dla zdrowia substancji. Współcześnie Polska jest liderem w produkcji buraków w Europie, choć pierwsze informacje o uprawie tego warzywa w Polsce datowane są na XVI wiek. W starożytnej Babilonii, a później w Grecji, już w 722 roku p.n.e. doceniano jego walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Po okresie mniejszego zainteresowania, obecnie burak ponownie zyskuje na popularności, zwłaszcza w kręgach dietetyków, lekarzy i znakomitych kucharzy, głównie dzięki betalainie, która nie tylko nadaje mu charakterystyczny kolor, ale również posiada właściwości antyoksydacyjne.

Buraki są bogate w wiele niezbędnych witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E i K, a także minerały, w tym potas, żelazo, wapń i magnez. Warto jednak zaznaczyć, że obróbka termiczna może zmniejszać zawartość tych cennych składników. Najlepszym sposobem na wydobycie z buraków ich pełnego potencjału jest spożywanie ich na surowo lub w postaci soku.

Sok z buraka charakteryzuje się ciemnoróżowym kolorem, słodkawym smakiem oraz aromatem, jest też prosty i ekonomiczny w przygotowaniu. W sklepach ze zdrową żywnością można również znaleźć gotowy sok z buraka, który oprócz niezwykłych walorów smakowych, przynosi korzyści zdrowotne.

 

Czy warto pić sok z buraka? Sok a odchudzanie

Sok z buraka właściwości lecznicze, odchudzanie

Jakie właściwości ma sok z buraka? Świeży sok z buraka czerwonego może dostarczyć organizmowi wiele cennych witamin i minerałów i ma właściwości prozdrowotne. Włączenie go do zbilansowanej diety, połączonej z regularną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy zdrowia oraz zapobiegać wielu chorobom w przyszłości. Szczególnie zaleca się spożywanie soku z buraka przed treningiem.

Dzięki zawartości potasu, znajdującego się w soku, wspomaga on funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, regulację pracy mięśni oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Sok z buraka ma także działanie przeciwzapalne. Dostarcza również dużą ilość żelaza, które jest kluczowe dla odpowiedniego dotlenienia tkanek i narządów oraz wspiera układ odpornościowy. W związku z tym, sok z buraka jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko infekcji jest największe. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, sok wyciskany z buraka jest również wartościowym wsparciem dla osób z anemią oraz kobiet z obfitymi krwawieniami menstruacyjnymi.

Ilość kalorii, jaką dostarcza 100 g buraka wynosi 30. Indeks glikemiczny buraka wynosi 30, co oznacza, że są odpowiednie dla osób z cukrzycą. Dzięki tym cechom, sok z buraków jest dobrym wyborem przy odchudzaniu. Zawartość węglowodanów w surowych i gotowanych czerwonych burakach jest podobna i wynosi odpowiednio 9,5 oraz 9,9 g/100 g. Buraki są ubogie w białko (1,6 g) i tłuszcz (0,17 g). 100 g buraka dostarcza 2,8 g błonnika, co czyni je dobrym źródłem tego składnika. Błonnik zwiększa objętość stolca i może przyspieszyć pasaż jelitowy, co wspomaga proces odchudzania. Dieta uwzględniająca czysty sok z buraków wspomaga odchudzanie oraz dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

 

Picie soku z buraka – dlaczego warto go pić?

Jakie są właściwości soku z buraka? Mangan, zawarty w soku z buraka to cenny składnik, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, nerwowego i rozrodczego. Niedobór tego pierwiastka objawia się często zmęczeniem i bólami stawów. Regularne spożywanie soku buraczanego może zwiększyć poziom energii i złagodzić uczucie przewlekłego zmęczenia i bólu stawów. Sok z buraka jest również doskonałym źródłem błonnika, który wspiera układ trawienny i chroni układ krążenia przed różnymi zaburzeniami. Jednak aby czerpać pełne korzyści z picia soku z buraka, warto łączyć go ze zrównoważoną dietą i regularną aktywnością fizyczną. Co więcej, regularne picie soku z buraka obniża ciśnienie i można go pić przy nadciśnieniu tętniczym.

Do najcenniejszych składników soku z buraka należą przeciwutleniacze, w tym witaminy C i E oraz betalaina. Substancje te pomagają opóźniać procesy starzenia się skóry, poprawiają wygląd włosów i paznokci oraz chronią organizm przed wieloma chorobami, w tym nowotworowymi. Badania naukowe wykazują, że składniki zawarte w burakach wzmacniają odporność i łagodzą skutki codziennego stresu. Dodatkowo sok zawiera witaminy z grupy B, które mogą poprawiać zdolności pamięciowe i koncentrację.

 

Sok z buraka w ciąży

Ze względu na zawartość kwasu foliowego, sok z czerwonych buraków jest polecany kobietom w ciąży, gdyż pozytywnie wpływa na ich zdrowie oraz rozwój dziecka, w szczególności jego układu nerwowego. Stosowanie soku z buraków może również łagodzić dolegliwości, takie jak zaparcia i zgaga, które często towarzyszą ciąży. Dodatkowo, sok z buraka ma działanie przeciw anemiczne.

 

Przeciwwskazania do picia soku z kiszonych buraków

Osoby cierpiące na niedociśnienie, kamice nerkową lub dnę moczanową powinny unikać regularnego spożywania soku z buraka ze względu na wysoką zawartość szczawianów. Dodatkowo, ze względu na obecność prostych węglowodanów, sok ten nie jest zalecany dla osób zmagających się z cukrzycą.

Skutki uboczne picia soku z buraków

W przybliżeniu 10-14% osób, po spożyciu soku z buraków, może doświadczyć beeturii, czyli zjawiska, podczas którego moczu lub stolec zmieniają kolor na czerwony. Jest to związane z obecnością betalain, które są odpowiedzialne za czerwony kolor buraka. Na szczęście beeturia nie jest stanem szkodliwym dla organizmu i objawy zazwyczaj mijają po zaprzestaniu picia soku z buraków na jakiś czas.

 

Jak długo można pić sok z buraka i jabłka?

Zasadniczo, dla zdrowej osoby nie ma znaczących ograniczeń dotyczących spożycia tego produktu. Można go pić codziennie, ale w umiarkowanej ilości. Zaleca się, aby bezpieczna dzienna dawka soku z buraka wynosiła około 500 ml, co odpowiada 2-3 szklankom soku z buraka dziennie.

Sytuacja jest nieco inna dla osób z pewnymi schorzeniami. Chociaż w wielu przypadkach nie wyklucza się całkowicie jego spożycia, to nie można pić go bez ograniczeń czasowych. Dotyczy to zwłaszcza osób z kamicą nerkową czy niskim ciśnieniem. Natomiast osoby z osteoporozą czy dną moczanową powinny go zdecydowanie unikać.

Jeśli masz problemy zdrowotne i nie jesteś pewien, jak długo pić sok z buraka, najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Specjaliści często zalecają krótkie terapie, np. 2-3 tygodniowe, z ograniczoną dzienną dawką. Nie ustalaj jej samodzielnie – skonsultuj się z profesjonalistą.

Gdy planujesz rozpocząć spożywanie napoju z kiszonych bulw, sprawy mają się nieco inaczej. Jak długo można go pić? Zaleca się stosowanie kilkunastodniowych cykli. Pij go przez około 3 tygodnie, a potem zrób przerwę. W przypadku kiszonki dzienna dawka jest znacznie mniejsza – maksymalnie jedna szklanka dziennie, często podzielona na dwie porcje. Warto wspomnieć, że sok z buraków ma dłuższą trwałość. Jak długo można go przechowywać w lodówce? Jeśli jest zamknięty w szczelnym pojemniku, może stać nawet miesiąc.

 

Częstotliwość spożywania soku z buraków

Wiele osób po przygotowaniu soku z buraka zastanawia się, w jaki sposób go spożywać. Można go pić bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, nie rozcieńczając. Jeśli ktoś preferuje mniej intensywny smak, istnieje możliwość rozcieńczenia soku wodą lub innym sokiem owocowym czy warzywnym. Można to robić według określonego planu:

- pierwszego dnia wypij około jednej piątej soku z buraka zmieszanego z czterema piątymi wody,
- drugiego dnia zwiększ proporcję do dwóch piątych soku z trzema piątymi wody,
- trzeciego dnia oraz w kolejnych dniach zwiększaj stopniowo ilość soku, obserwując reakcję swojego organizmu, jednocześnie zmniejszając dodatek wody.

 

Przepis na sok z buraka

Przepis na sok z buraka czerwonego - domowy sok

Jak zrobić sok z buraka? Do przygotowania soku będą potrzebne surowe buraki (kilka sztuk). Najpierw należy je obrać, posiekać i umieścić w sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej do uzyskania soku. Następnie sok należy schłodzić w lodówce przez około 30 minut przed spożyciem.

Dla soku z buraka i marchwi potrzebne będą również surowe marchewki (ilość zależna od planowanej ilości soku). Marchewki i buraki trzeba dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko to przekłada się do urządzenia do wyciskania soków. Po uzyskaniu soku, powinien on zostać odstawiony do lodówki na 30 minut, po czym jest gotowy do picia.

 

Sok z buraka kiszonego

W tej recepturze najważniejszym składnikiem są kiszone buraki. Ich wartości odżywcze są porównywalne do tych w surowych burakach, ale są szczególnie polecane dla osób cierpiących na anemię ze względu na niski poziom czerwonych krwinek. Składniki potrzebne do przepisu to kilka surowych buraków. Metoda przygotowania: W naczyniu kamionkowym ułóż 0,5 kg obranych i pokrojonych w plastry surowych buraków, a następnie zalej je litrem przegotowanej wody. Dodaj skórkę z chleba razowego (bez konserwantów), czosnek, łyżkę cukru i soli. Naczynie należy przykryć gazą i postawić w ciepłym miejscu. Po 3-5 dniach powstanie sok z buraków, który powinien się sfermentować. Następnie przecedź go do wyparzonych butelek i przechowuj w lodówce.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁