
Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Sałatka z pieczonymi warzywami – przepis
Składniki (1 porcja):
- 100 g buraków
- 45 g marchwi
- 70 g ziemniaków
- 60 g czerwonej fasoli
- 30 g czerwonej cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 g musztardy
- Sok z cytryny
- Garść rukoli
- Sól, pieprz
Sałatka z pieczonymi warzywami – opis przygotowania:
Buraka, marchew i ziemniaka obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Skrop 1/2 porcji oliwy i piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Do miski dodaj upieczone warzywa, fasolę, pokrojoną w kostkę cebulę i rukolę. Przygotuj sos – wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 426 kcal
Białko: 8,6 g
Tłuszcze: 21,4 g
Węglowodany: 53,6 g
*do sałatki możesz też dodać upieczonego kurczaka, aby podpić ilość białka.
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol