Składniki (1 porcja):
- 100 g buraków
- 45 g marchwi
- 70 g ziemniaków
- 60 g czerwonej fasoli
- 30 g czerwonej cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 g musztardy
- Sok z cytryny
- Garść rukoli
- Sól, pieprz
Sałatka z pieczonymi warzywami – opis przygotowania:
Buraka, marchew i ziemniaka obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Skrop 1/2 porcji oliwy i piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Do miski dodaj upieczone warzywa, fasolę, pokrojoną w kostkę cebulę i rukolę. Przygotuj sos – wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 426 kcal
Białko: 8,6 g
Tłuszcze: 21,4 g
Węglowodany: 53,6 g
*do sałatki możesz też dodać upieczonego kurczaka, aby podpić ilość białka.