Pieczony łosoś z kaszą i burakami – przepis

Według nowych zaleceń zdrowego żywienia, przedstawionych na V Narodowym Kongresie Żywieniowym docelowo powinniśmy spożywać różnorodne tłuste ryby 2 razy w tygodni. Moja propozycja obiadowa to łosoś z kaszą i gotowanymi burakami, czyli idealna potrawa na obecną porę roku. Łososia pieczemy z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny, przez co upieczona ryba jest soczysta i ma pyszny aromat.

 

Składniki:

  • 100g łosoś
  • 50g dowolna kasza, u mnie mieszanka kasz z burakiem
  • 150g gotowane buraki
  • 5g oliwa
  • Garść rukoli
  • Plaster cytryny
  • Sól, pieprz

 

Pieczony łosoś z kaszą i burakami – opis przygotowania:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Łososia skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, na wierzch nakładamy plaster cytryny – całość zawijamy w folię i pieczemy ok. 10-15minut w 180 stopniach. W międzyczasie kroimy ugotowane buraki i podgrzewamy je. Po 15 minutach kasza i łosoś będą gotowe, przekładamy wszystko na talerz.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 457kcal
Białko: 27,8g
Tłuszcze: 19,4g
Węglowodany: 41,5g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.