Według nowych zaleceń zdrowego żywienia, przedstawionych na V Narodowym Kongresie Żywieniowym docelowo powinniśmy spożywać różnorodne tłuste ryby 2 razy w tygodni. Moja propozycja obiadowa to łosoś z kaszą i gotowanymi burakami, czyli idealna potrawa na obecną porę roku. Łososia pieczemy z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny, przez co upieczona ryba jest soczysta i ma pyszny aromat.
Składniki:
- 100g łosoś
- 50g dowolna kasza, u mnie mieszanka kasz z burakiem
- 150g gotowane buraki
- 5g oliwa
- Garść rukoli
- Plaster cytryny
- Sól, pieprz
Pieczony łosoś z kaszą i burakami – opis przygotowania:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Łososia skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, na wierzch nakładamy plaster cytryny – całość zawijamy w folię i pieczemy ok. 10-15minut w 180 stopniach. W międzyczasie kroimy ugotowane buraki i podgrzewamy je. Po 15 minutach kasza i łosoś będą gotowe, przekładamy wszystko na talerz.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 457kcal
Białko: 27,8g
Tłuszcze: 19,4g
Węglowodany: 41,5g
SMACZNEGO! 🙂