Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Pieczony łosoś z kaszą i burakami – przepis
Według nowych zaleceń zdrowego żywienia, przedstawionych na V Narodowym Kongresie Żywieniowym docelowo powinniśmy spożywać różnorodne tłuste ryby 2 razy w tygodni. Moja propozycja obiadowa to łosoś z kaszą i gotowanymi burakami, czyli idealna potrawa na obecną porę roku. Łososia pieczemy z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny, przez co upieczona ryba jest soczysta i ma pyszny aromat.
Składniki:
- 100g łosoś
- 50g dowolna kasza, u mnie mieszanka kasz z burakiem
- 150g gotowane buraki
- 5g oliwa
- Garść rukoli
- Plaster cytryny
- Sól, pieprz
Pieczony łosoś z kaszą i burakami – opis przygotowania:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Łososia skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, na wierzch nakładamy plaster cytryny – całość zawijamy w folię i pieczemy ok. 10-15minut w 180 stopniach. W międzyczasie kroimy ugotowane buraki i podgrzewamy je. Po 15 minutach kasza i łosoś będą gotowe, przekładamy wszystko na talerz.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol