Spis treści
- Jaja
- Warzywa i owoce mrożone
- Płatki, kasze, ryż, makaron
- Passata pomidorowa/ koncentrat pomidorowy / pomidory w puszce
- Orzechy / Nasiona / Pestki
- Mleczko kokosowe
- Tuńczyk w puszce
- Masło orzechowe
- Mąka / Suszone drożdże / Ziarna
- Gorzka czekolada
Istnieją takie produkty spożywcze, które warto kupić „na zapas” i zawsze mieć je pod ręką w kuchni. Stanowią one między innymi podstawę do stworzenia wielu dań. Dziś przedstawię Wam moją listę 10 produktów, które zawsze mam w kuchni. Wszystkie produkty z listy można przechowywać w domu przez dłuższy czas, więc warto je „magazynować” na kryzysowe sytuacje. Przedstawię Wam też kilka propozycji, do czego dane produkty można wykorzystać.
A więc zaczynajmy!
Jaja
Jajka to produkt, który można przechowywać dość długo w lodówce, zachowując ich świeżość. Sposobów na ich wykorzystanie jest mnóstwo. Zaczynając od przygotowywania śniadań takich jak jajecznica, jajko sadzone, jajko gotowane, omlety, szakszuka czy fritatta. Znajdują zastosowanie również jako składnik ciasta naleśnikowego, składnik kotletów, pulpetów, zapiekanek, czy też jako dodatek do ryżu czy makaronu.
Jak widać jest to produkt bardzo uniwersalny, więc zawsze warto mieć pod ręką parę sztuk.
Warzywa i owoce mrożone
Mrożonki przydają się szczególnie zimą – kiedy nie mamy dostępu do świeżych produktów. Jednakże moim zdaniem, zapas mrożonych warzyw i owoców warto mieć przez cały rok. Przydają się szczególnie w sytuacjach, gdy nie mamy czasu wyjść do sklepu, lub gdy zwyczajnie zapomnimy czegoś kupić. Polecam szczególnie mrożony szpinak, brokuł, kalafior, maliny, jagody czy truskawki. Z taką „bazą” zawsze przyrządzimy zdrowy posiłek w kryzysowych sytuacjach. Warto też przygotować mrożonki samemu, w lato, kiedy sezon na nie trwa w pełni.
Płatki, kasze, ryż, makaron
Zawsze mam zapas płatków owsianych, jaglanych, kaszy bulgur, kaszy gryczanej, kaszy pęczak, ryżu basmati oraz makaronu durum w różnych postaciach. Są to produkty o długim terminie przydatności, które często można kupić w promocyjnych cenach. Warto wtedy kupić je "na zapas", za niższą cenę niż standardowo. Produktów tych używam szczególnie jako głównego produktu węglowodanowego do posiłku, ale także jako dodatku do zup czy zapiekanek. Sprawdzą się również podczas przygotowywania pulpetów, klopsów, kotletów oraz jako dodatek do sałatki.
Poza tym z płatów można zrobić śniadania: owsianki, jaglanki, omlety, a także dania takie jak muffinki, ciasteczka, ciasta, smoothie. Znajdą również zastosowanie jako składnik panierki.
Passata pomidorowa / koncentrat pomidorowy / pomidory w puszce
Te 3 produkty to must have w mojej kuchennej szafce. Tak naprawdę są podstawą do stworzenia wielu moich ulubionych dań. Można je wykorzystać do zrobienia szakszuki, spaghetti, lecza, zupy pomidorowej czy zapiekanek. Stanowią idealną bazę pod sos, który można wykorzystać w wielu daniach z makaronem czy ryżem. Są one ogólnodostępne praktycznie w każdym sklepie, więc warto zawsze włożyć je do zakupowego koszyka.
Orzechy / nasiona / pestki
U mnie w kuchni królują głównie orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie, do tego słonecznik, pestki dyni, nasiona chia i siemię lniane.
Można je dodać tak na prawdę do wszystkiego. Orzechy używam głównie jako dodatku do makaronów lub owsianek. Słonecznik, pestki dyni i siemię lniane zawsze dodaję podczas przygotowywania chleba. Natomiast nasiona chia, poza robieniem z nich puddingu - dodaję praktycznie do wszystkiego. Produkty tego typu zawsze zamawiam w większej ilości z internetu, ponieważ wychodzi to cenowo dużo taniej niż kupno małych paczek w supermarkecie.
Mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe używam głównie jako bazy do zup lub sosów. Ma również zastosowanie jako dodatek do przeróżnych owsianek, jaglanek lub ryżanek. Z mleczka kokosowego wykonamy także popularny pudding chia lub pudding z tapioki. Sprawdzi się także jako dodatek do różnego rodzaju smoothie i koktajlów. Uwielbiam smak kokosa, więc ten produkt muszę mieć zawsze u siebie w kuchni 🙂
Tuńczyk w puszce
Raz jem go częściej, raz rzadziej, ale zawsze mam go w kuchni, ze względu na długi termin przydatności do spożycia. Zwykle kupuję go w mniejszych puszkach, aby zużyć całość na raz. Zawsze możemy coś na szybko "wyczarować" z jego użyciem - spaghetti, tortillę, sałatkę lub po prostu dodać go jako dodatek na kanapkę lub pizzę.
Masło orzechowe
Masło orzechowe kupuję zawsze z firmy Go On - kiedyś dostępne było tylko w większych sklepach, ale teraz często można je spotkać np. w Lidlu, co jest sporym ułatwieniem, ponieważ nie jestem zwolenniczką jeżdżenia po różnych sklepach w celu wyszukiwania produktów.
Używam go głównie jako dodatek do omletów, koktajli lub owsianek, ale świetnie sprawdza się także jako składnik sosu w daniach wytrawnych.
Mąka / suszone drożdże / ziarna
Czyli wszystkie składniki, które potrzebuję do przygotowania domowego chleba. Odkąd odkryłam ten przepis, nie kupuję już pieczywa sklepowego, więc zawsze magazynuję dużą ilość składników, które pozwolą mi na szybkie przygotowanie chleba w dowolnym momencie.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada idealnie sprawdza się w kryzysowych sytuacjach, jako dodatek do kawy, kostka zwykle zaspokaja moją ochotę na słodycze.
Nie spożywam jej zbyt często, więc zwykle starcza mi na dłuższy okres czasu. Sporadycznie używam jej jako dodatku do owsianki, omleta lub jako bazę do polewy czekoladowej.
Poza wymienionymi wyżej produktami, w swojej kuchni mam zawsze zapas przypraw. Składa się on głównie z soli, pieprzu, papryki słodkiej, ostrej, czosnku granulowanego, rozmarynu, ziół prowansalskich, oregano. Oczywiście zawsze jest też miejsce na kilka dobrych herbat oraz kaw.