
Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Owsianka czeko-wiśnia z masłem orzechowym – przepis
Dzisiaj coś dla fanów słodkich smaków, a mianowicie owsianka z idealnym duetem jakim jest czekolada i wiśnia! Mrożone wiśnie polecam kupić w Biedronce, są znacznie tańsze, niż w Lidlu
Składniki (1 porcja):
- 40g płatków owsianych
- 150g mleka lub napoju roślinnego
- łyżeczka kakao
- kostka gorzkiej czekolady
- 15g odżywki białkowej lub 1/2 opakowania skyru waniliowego
- 120g mrożonych wiśni
- łyżeczka ksylitolu + łyżeczka skrobii
- 7g masła orzechowego
- 5g płatków migdałów
Owsianka czeko-wiśnia z masłem orzechowym – opis przygotowania:
W garnku zagotuj mleko. Dodaj do niego płatki, kakao i gorzką czekoladę – gotuj przez chwile, co jakiś czas mieszając do momentu, aż płatki zgęstnieją. Wyłącz kuchenkę, dodaj odżywkę lub skyr i wymieszaj. W drugim garnku podgrzej wiśnie – gdy się rozmrożą dodaj do nich ksylitol i skrobię, a następnie dokładnie mieszaj, aż do powstania a’la frużeliny. Owsiankę przełóż do miski, dodaj wiśnie, masło orzechowe i posyp płatkami migdałów.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 533kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 73g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
Jeden komentarz do “Owsianka czeko-wiśnia z masłem orzechowym – przepis”
Czy można użyć świeżych wiśni?