Blog

Makaron z pomidorami i bakłażanem – przepis

Pyszny przepis z wykorzystaniem bakłażana!

 

Składniki (2 porcje):

  • 140g makaronu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • łyżka serka śmietankowego
  • 10g oliwy lub oleju
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 30g grana padano
  • świeża bazylia

 

Makaron z pomidorami i bakłażanem – opis przygotowania:

Bakłażana pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz w 220 stopniach około 15-20 minut. Makaron ugotuj, na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pomidory z puszki, dopraw je do smaku i chwilę podgotuj. Dodaj upieczonego bakłażana, makaron, pomidory koktajlowe, posiekaną świeżą bazylię, wszystko wymieszaj a następnie dodaj serek śmietankowy i ponownie przemieszaj. Gotowy makaron podaj z grana padano i świeżą bazylią.

 

Makaron z pomidorami i bakłażanem (1 porcja):

Kaloryczność: 499 kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 80g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk