Pyszny przepis z wykorzystaniem bakłażana!
Składniki (2 porcje):
- 140g makaronu
- 1 puszka pomidorów
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- łyżka serka śmietankowego
- 10g oliwy lub oleju
- 10 pomidorów koktajlowych
- 30g grana padano
- świeża bazylia
Makaron z pomidorami i bakłażanem – opis przygotowania:
Bakłażana pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz w 220 stopniach około 15-20 minut. Makaron ugotuj, na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pomidory z puszki, dopraw je do smaku i chwilę podgotuj. Dodaj upieczonego bakłażana, makaron, pomidory koktajlowe, posiekaną świeżą bazylię, wszystko wymieszaj a następnie dodaj serek śmietankowy i ponownie przemieszaj. Gotowy makaron podaj z grana padano i świeżą bazylią.
Makaron z pomidorami i bakłażanem (1 porcja):
Kaloryczność: 499 kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 80g
SMACZNEGO! 🙂