Blog

Meksykańska szakszuka – przepis

Jedno z lepszych śniadań, jakie ostatnio jadłam! Pyszne, sycące i bardzo aromatyczne. Jeśli lubisz meksykańskie smaki, to na pewno Ci posmakuje.

 

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/4 awokado
  • sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski, świeża kolendra

Do tego dodaj dowolne pieczywo – ja od siebie polecam w formie grzanek. Jeśli wolisz śniadania bez węglowodanów, możesz pominąć dodatek pieczywa ☺️

 

Meksykańska szakszuka – opis przygotowania:

Na patelnię przełóż połowę puszki pomidorów i gotuj je do momentu, aż woda odparuje. Dopraw je do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i kminem rzymskim, dodaj kukurydzę, czerwoną fasolę i wymieszaj. W pomidorach zrób dwa otwory i wbij w nie jajka – patelnię przykryj i smaż do momentu, aż całe białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Na gotową szakszukę nałóż plastry awokado i posyp świeżą kolendrą.

 

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 354kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 30g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁