Blog
Meksykańska szakszuka – przepis
Jedno z lepszych śniadań, jakie ostatnio jadłam! Pyszne, sycące i bardzo aromatyczne. Jeśli lubisz meksykańskie smaki, to na pewno Ci posmakuje.
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- 1/2 puszki pomidorów
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/4 awokado
- sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski, świeża kolendra
Do tego dodaj dowolne pieczywo – ja od siebie polecam w formie grzanek. Jeśli wolisz śniadania bez węglowodanów, możesz pominąć dodatek pieczywa ☺️
Meksykańska szakszuka – opis przygotowania:
Na patelnię przełóż połowę puszki pomidorów i gotuj je do momentu, aż woda odparuje. Dopraw je do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i kminem rzymskim, dodaj kukurydzę, czerwoną fasolę i wymieszaj. W pomidorach zrób dwa otwory i wbij w nie jajka – patelnię przykryj i smaż do momentu, aż całe białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Na gotową szakszukę nałóż plastry awokado i posyp świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 354kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 30g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol