Jedno z lepszych śniadań, jakie ostatnio jadłam! Pyszne, sycące i bardzo aromatyczne. Jeśli lubisz meksykańskie smaki, to na pewno Ci posmakuje.
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- 1/2 puszki pomidorów
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/4 awokado
- sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski, świeża kolendra
Do tego dodaj dowolne pieczywo – ja od siebie polecam w formie grzanek. Jeśli wolisz śniadania bez węglowodanów, możesz pominąć dodatek pieczywa ☺️
Meksykańska szakszuka – opis przygotowania:
Na patelnię przełóż połowę puszki pomidorów i gotuj je do momentu, aż woda odparuje. Dopraw je do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i kminem rzymskim, dodaj kukurydzę, czerwoną fasolę i wymieszaj. W pomidorach zrób dwa otwory i wbij w nie jajka – patelnię przykryj i smaż do momentu, aż całe białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Na gotową szakszukę nałóż plastry awokado i posyp świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 354kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 30g
SMACZNEGO! 🙂