Blog
- Kolacje
- Martyna Taborek
Placki kukurydziane z sosem jogurtowo-ziołowym
Składniki (3 porcje):
- 285 g kukurydzy konserwowej
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g sera cheddar
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 20 g oliwy z oliwek
- liście pietruszki
- szczypiorek
- 200 g jogurtu naturalnego
Placki kukurydziane z sosem jogurtowo-ziołowym – opis przygotowania:
Do miski dodaj kukurydzę, mąkę, ser, mleko, proszek do pieczenia, jajka, posiekane zioła, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i smaż na oliwie na złoty kolor. Do tego przygotuj dip – jogurt wymieszaj z solą, pieprzem, oregano i czosnkiem granulowanym.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 469 kcal
Białko: 19,6 g
Tłuszcze: 19,5 g
Węglowodany: 53,2 g
SMACZNEGO! 🙂
Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:
Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol