Placki kukurydziane z sosem jogurtowo-ziołowym

Placki kukurydziane z sosem jogurtowo-ziołowym

Składniki (3 porcje):

  • 285 g kukurydzy konserwowej
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g sera cheddar
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 20 g oliwy z oliwek
  • liście pietruszki
  • szczypiorek
  • 200 g jogurtu naturalnego

 

Placki kukurydziane z sosem jogurtowo-ziołowym – opis przygotowania:

 

Do miski dodaj kukurydzę, mąkę, ser, mleko, proszek do pieczenia, jajka, posiekane zioła, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i smaż na oliwie na złoty kolor. Do tego przygotuj dip – jogurt wymieszaj z solą, pieprzem, oregano i czosnkiem granulowanym.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 469 kcal
Białko: 19,6 g
Tłuszcze: 19,5 g
Węglowodany: 53,2 g

SMACZNEGO! 🙂

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.