Dzisiaj mam dla Was 3 pomysły na zdrowe, wytrawne obiadowe Buddha bowls – idealnie sprawdzą się w momencie, gdy masz mało czasu na przygotowanie obiadu a jednocześnie chciałbyś zjeść coś zdrowego i sycącego. Wśród moich propozycji znajdziesz miskę mięsną z wykorzystaniem kurczaka, rybną z wykorzystaniem łososia i wegetariańską z wykorzystaniem pieczonych falafeli.
A co to takiego Buddha Bowls?
To nic innego jak kolorowy, naładowany bogactwem wartości odżywczych pięknie prezentujący się posiłek, który mieści się w wypełnionej po brzegi misce. Posiłek ten można zjeść zarówno w domu jak i spakować do pojemnika i wziąć ze sobą na wynos np. do pracy.
Teraz przedstawię Ci trzy moje propozycje!
Buddha bowl z kurczakiem i żółtym ryżem
Składniki:
- 50g ryżu basmati
- 100g piersi z kurczaka
- 30g sera camembert
- 5g oliwy z oliwek
- 1 ogórek
- 1/2 marchewki
- 5g sezamu
Buddha bowl z kurczakiem i żółtym serem – opis przygotowania:
W garnku w lekko osolonej wodzie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W trakcie gotowania dodaj łyżeczkę kurkumy i całość dokładnie wymieszaj – zabieg ten sprawi, że ryż nie będzie smutnym dodatkiem do obiadu tylko uzyska piękny, żółty kolor. Kurczaka umyj, pokrój w kostkę i obtocz w swoich ulubionych przyprawach – u mnie była to sól, pieprz i papryka słodka. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka. W międzyczasie pokrój ser camembert na cząstki, a ogórka i marchewkę w słupki. Do miski wyłóż ugotowany ryż, podsmażonego kurczaka, ser i warzywa. Całość posyp sezamem.
Kaloryczność: 459kcal
Białka: 33,1g
Tłuszcze: 16,6g
Węglowodany: 40,1g
Buddha bowl z łososiem i pieczonymi ziemniaczkami
Składniki:
- 100g łosoś
- 60g mozzarella light
- 140g ziemniaków
- 1 pomidor
- 4 szparagi
- garść rukoli
- 10g oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Łososia umyj, wytnij skórę i obtocz w ulubionych przyprawach – u mnie papryka słodka, sól i pieprz, a następnie zawiń w folię aluminiową. Możesz też użyć gotowego łososia (wędzonego lub pieczonego) dostępnego w sklepach spożywczych. Ziemniaczki umyj, pokrój na cząstki i wrzuć do miski – dodaj oliwę i dowolne przyprawy (np. do ziemniaków), dokładnie wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Szparagi umyj, odłam ich twarde końce i wyłóż na blaszkę – całość piecz ok 25 minut w 220stopniach (góra-dół). Po tym czasie dodaj łososia i piecz jeszcze 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj pomidory: umyj i pokrój w kostkę oraz pokrój mozzarellę light na plastry. Do miski wyłóż garść rukoli, pomidory, mozzarellę i upieczone szparagi, ziemniaczki oraz łososia.
Kaloryczność: 537kcal
Białka: 45,6g
Tłuszcze: 24,3g
Węglowodany: 31,1g
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 1
Buddha bowl z falafelem i frytkami z batatów
Składniki:
- 100g batat (1/2 sztuki)
- 50g falafeli - ja użyłam połowę mieszanki Natura Kotlety Wege Falafel - Kania
- 10g oliwy z oliwek
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/2 cukinii
Opis przygotowania:
Mieszankę Natura Kotlety Wege Falafel (Kania) kupiłam w Lidlu i przygotowałam je według instrukcji na opakowaniu (użyłam 1/2 opakowania). Możesz też przygotować swoje własne falafele, jednak na to potrzebne jest więcej czasu. Batata umyj, obierz i pokrój na frytki. Cukinię pokrój na plastry. Frytki z batatów i plastry cukinii wsyp do miski, dodaj oliwę i ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek granulowany), całość dokładnie wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 25 minut w 220 stopniach (góra-dół). Po tym czasie dodaj uformowane falafele i skrop je delikatnie oliwą. Piecz kolejne 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotuj dodatki: pomidora pokrój w kostkę, ogrórka z plastry. Do miski wyłóż kukurydzę, pokrojone warzywa i upieczone falafele, bataty i cukinię.