Blog

Zupa krem z pieczonych warzyw

Pyszna i rozgrzewająca, idealna na zimowe wieczory. Polecam podać ze świeżą bazylią, parmezanem i grzanką.

Składniki (3 porcje):

  • 1 cebula
  • 1 batat
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 10g oliwy z oliwek
  • 750ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, chili

 

Zupa krem z pieczonych warzyw – opis przygotowania:

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dodaj pokrojone w kostkę warzywa: batata, marchewkę, cebulę i paprykę czerwoną. Główkę czosnku przekrój na pół, polej oliwą i dodaj na blaszkę. Warzywa dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i polej oliwą. Piecz ok. 20-25 minut w 200 stopniach. W międzyczasie przygotuj bulion warzywny. Do garnka dodaj upieczone warzywa, wyciśnij upieczony czosnek, zalej całość bulionem i zblenduj. Zupę podgotuj jeszcze przez chwilę, a następnie przelej do miski i podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 145kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 25g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.