Pyszna i rozgrzewająca, idealna na zimowe wieczory. Polecam podać ze świeżą bazylią, parmezanem i grzanką.
Składniki (3 porcje):
- 1 cebula
- 1 batat
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1 główka czosnku
- 10g oliwy z oliwek
- 750ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano, chili
Zupa krem z pieczonych warzyw – opis przygotowania:
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dodaj pokrojone w kostkę warzywa: batata, marchewkę, cebulę i paprykę czerwoną. Główkę czosnku przekrój na pół, polej oliwą i dodaj na blaszkę. Warzywa dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i polej oliwą. Piecz ok. 20-25 minut w 200 stopniach. W międzyczasie przygotuj bulion warzywny. Do garnka dodaj upieczone warzywa, wyciśnij upieczony czosnek, zalej całość bulionem i zblenduj. Zupę podgotuj jeszcze przez chwilę, a następnie przelej do miski i podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 145kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 25g
SMACZNEGO! 🙂
Jeden komentarz do “Zupa krem z pieczonych warzyw”
Rewelacyjna zupa!!! Po prostu obłęd! Wielkie dzięki za przepis! Powtarzam regularnie :)))