Blog

Omlet twarogowy

Omlet twarogowy najbardziej lubię w wersji ze świeżymi owocami jagodowymi. Gdy tylko udało mi się kupić pierwszy raz w tym roku świeże truskawki, od razu pomyślałam, że czas zrobić mojego ulubionego, letniego omleta. Omlet twarogowy najlepiej smakuje posmarowany jogurtem naturalnym i posypany owocami. Ze względu na szybki czas przygotowania świetnie nada się na śniadanie dla zabieganych, którzy mają dość jedzenia kanapek. Możesz go zabrać również na wynos, jednakże jogurt i owoce radziłabym zapakować osobno.

 

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • 30g mąki orkiszowej
  • 60g twarogu półtłustego
  • 20g odżywki białkowej lub 5-10g ksylitolu
  • 50g jogurtu naturalnego
  • Garść truskawek
  • 5g oleju rzepakowego

 

Omlet twarogowy – opis przygotowania:

Do pojemnika blendera wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę, odżywkę (lub ksylitol) oraz twaróg. Całość blendujemy na gładką masę, w międzyczasie rozgrzewając olej na patelni. Gdy olej się nagrzeje, masę wylewamy na patelnie i smażymy z dwóch stron. Na koniec całość smarujemy jogurtem i posypujemy świeżymi owocami. W sezonie jesienno-zimowym fajnie sprawdzi się np. banan.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 440kcal
Białko: 35,8g
Tłuszcze: 17,6g
Węglowodany: 36,3g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.