Omlet twarogowy najbardziej lubię w wersji ze świeżymi owocami jagodowymi. Gdy tylko udało mi się kupić pierwszy raz w tym roku świeże truskawki, od razu pomyślałam, że czas zrobić mojego ulubionego, letniego omleta. Omlet twarogowy najlepiej smakuje posmarowany jogurtem naturalnym i posypany owocami. Ze względu na szybki czas przygotowania świetnie nada się na śniadanie dla zabieganych, którzy mają dość jedzenia kanapek. Możesz go zabrać również na wynos, jednakże jogurt i owoce radziłabym zapakować osobno.
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 50ml mleka
- 30g mąki orkiszowej
- 60g twarogu półtłustego
- 20g odżywki białkowej lub 5-10g ksylitolu
- 50g jogurtu naturalnego
- Garść truskawek
- 5g oleju rzepakowego
Omlet twarogowy – opis przygotowania:
Do pojemnika blendera wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę, odżywkę (lub ksylitol) oraz twaróg. Całość blendujemy na gładką masę, w międzyczasie rozgrzewając olej na patelni. Gdy olej się nagrzeje, masę wylewamy na patelnie i smażymy z dwóch stron. Na koniec całość smarujemy jogurtem i posypujemy świeżymi owocami. W sezonie jesienno-zimowym fajnie sprawdzi się np. banan.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 440kcal
Białko: 35,8g
Tłuszcze: 17,6g
Węglowodany: 36,3g
2 komentarze do “Omlet twarogowy”
Czy można użyć mąki orkiszowej 2000 ? Czy lepiej inna ? Pszenną 1850 ,owsiana sprawdza się?
Ja użyłam 20 g mąki żytniej pełnoziarnistej i 10 g mąki do pizzy (akurat taka została) i wyszedł ok 🙂