
Blog
Frytki z batatów – przepis
Jak frytki to z batatów czy z ziemniaków? Ja szczerze mówiąc jestem bardziej #teamziemniaki, ale od czasu do czasu lubię zjeść też takie z batatów.
Mają trochę inną konsystencję, są odrobinę mniej chrupiąca z zewnątrz ale i tak pyszne! Podam Wam dzisiaj mój prosty i ulubiony przepis ?
Składniki:
- 1 większy batat
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka
- świeże zioła do posypania
Frytki z batatów – opis przygotowania:
Batata obieramy ze skórki, kroimy na cienkie frytki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, rozmaryn i słodką paprykę – całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, aby frytki się ze sobą nie stykały i na siebie nie nachodziły. Pieczemy ok. 20-30 minut w 220 stopniach (aż będą zarumienione). Po upieczeniu posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami.
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol