Jak frytki to z batatów czy z ziemniaków? Ja szczerze mówiąc jestem bardziej #teamziemniaki, ale od czasu do czasu lubię zjeść też takie z batatów.
Mają trochę inną konsystencję, są odrobinę mniej chrupiąca z zewnątrz ale i tak pyszne! Podam Wam dzisiaj mój prosty i ulubiony przepis ?
Składniki:
- 1 większy batat
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka
- świeże zioła do posypania
Frytki z batatów – opis przygotowania:
Batata obieramy ze skórki, kroimy na cienkie frytki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, rozmaryn i słodką paprykę – całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, aby frytki się ze sobą nie stykały i na siebie nie nachodziły. Pieczemy ok. 20-30 minut w 220 stopniach (aż będą zarumienione). Po upieczeniu posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 204kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 26g
SMACZNEGO! 🙂