Frytki z batatów – przepis

Jak frytki to z batatów czy z ziemniaków?  Ja szczerze mówiąc jestem bardziej #teamziemniaki, ale od czasu do czasu lubię zjeść też takie z batatów.

Mają trochę inną konsystencję, są odrobinę mniej chrupiąca z zewnątrz ale i tak pyszne! Podam Wam dzisiaj mój prosty i ulubiony przepis ?

 

Składniki:

  • 1 większy batat
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka
  • świeże zioła do posypania

 

Frytki z batatów – opis przygotowania:

Batata obieramy ze skórki, kroimy na cienkie frytki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, rozmaryn i słodką paprykę – całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, aby frytki się ze sobą nie stykały i na siebie nie nachodziły. Pieczemy ok. 20-30 minut w 220 stopniach (aż będą zarumienione). Po upieczeniu posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 204kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 26g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.