Składniki (1 porcja):
- 90 g tofu wędzonego
- 50 g ryżu basmati
- 120 g fasolki szparagowej
- ½ łyżki skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżki miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- Ząbek czosnku
- Sezam
- Świeże zioła do posypania
Tofu z fasolką w aromatycznym sosie – opis przygotowania:
Ryż i fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Tofu pokrój w kostkę, obtocz w skrobii ziemniaczanej i podsmaż na patelni aż będzie złote. Dodaj ugotowaną fasolkę. Przygotuj sos: wymieszaj sos Sriracha z czosnkiem, miodem, sosem sojowym i sokiem z limonki. Dodaj na patelnię i wymieszaj. Do półmiska nałóż ryż, na to tofu z fasolką, posyp sezamem i świeża kolendrą.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 470,4 kcal
Białko: 20,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 70,4 g