Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Talarki ziemniaczane z dipem czosnkowym – przepis
Co powiecie na pyszne i chrupiące talarki ziemniaczane z dipem czosnkowym? Ja jestem bardzo na tak!
Lecimy z przepisem.
Składniki (1 porcja):
- 2 ziemniaki
- 5g oliwy
- 10g tartego parmezanu
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, oregano
- Pietruszka do posypania
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- Świeża pietruszka posiekana
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano (do smaku)
Talarki ziemniaczane z dipem czosnkowym – opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i/lub obieramy a następnie kroimy na cienkie plastry. Przekładamy je do miski, dodajemy oliwę, przyprawy i tarty parmezan – całość mieszamy i pieczemy ok. 30 minut w 230-240 stopniach. W międzyczasie przygotowujemy dip czosnkowy: do miseczki nakładamy jogurt grecki, dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku świeżym lub suszonym czosnkiem, solą, pieprzem i oregano.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 291kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 35g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol