Składniki (6 porcji):
- 50 g kruchych ciastek
- 20 g masła
- 250 g twarogu sernikowego
- 30 g erytrytolu
- 10 g żelatyny
- 100 g truskawek
- 40 g galaretki truskawkowej
Serniczki z truskawkami – opis przygotowania:
Ciasteczka (kruche) pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i umieść w papilotkach. Do miski dodaj ser i słodzidło, miksuj do połączenia składników. Żelatynę rozpuść w 125 ml wrzątku, ostudź, dodaj do masy i ponownie miksuj. Masę przelej do papilotek i odstaw do lodówki do czasu, aż stężeje. Galaretkę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Truskawki zblenduj, wymieszaj z galaretką i wylej na wierzch serniczków. Odstaw do lodówki do czasu, aż galaretka stężeje
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 133 kcal
Białko: 6,5g
Tłuszcze: 5,4g
Węglowodany: 15,1g