Blog

Risotto dyniowe – przepis

Sezon na dynię powoli dobiega końca, więc to ostatni dzwonek, żeby wykorzystać to warzywo. Ja w tym roku totalnie pokochałam zupę dyniową z diety jesiennej – jest to na ten moment moja ulubiona zupa krem. Ale dynię można wykorzystać też na inne sposoby – ja, jako naczelna fanka wszelkich risotto wykorzystałam ją właśnie do tego.

 

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 średniej dyni hokkaido
  • 100g ryżu do risotto
  • 1 cebula
  • 40g parmezanu/grana padano
  • 250ml wody
  • łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 10g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Risotto dyniowe – opis przygotowania:

Dynię umyj i większą część pokrój w kostkę a mniejszą pozostaw w kawałku a następnie przełóż na blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Pokrojoną w kostkę dynię polej oliwą, posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Piecz w 220 stopniach ok. 25-30 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj ryż, chwilę podsmaż a następnie zalej całość wodą z dodatkiem bulionu, soli i pieprzu. Gotuj ok. 10-12 minut, do momentu, aż ryż będzie miękki. W tym czasie parmezan zetrzyj na tarce, a pietruszkę posiekaj. Upieczony kawałek dyni wydrąż ze skórki i zgnieć widelcem na puree – dodaj do risotto i dokładnie wymieszaj. Dodaj też połowę startego parmezanu i dopraw do smaku. Risotto przełóż na talerz, podaj z pieczoną dynią, parmezanem i posiekaną pietruszką.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 443kcal
Białko: 16g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 59g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁