Czekoladowe naleśniki z twarożkiem i malinami
Naleśniki to od dawna jedno z moich ulubionych śniadań. Niestety przeważnie podaje się je z nutellą lub dżemem, przez co posiłek ten jest bardzo kaloryczny i niezbyt zbilansowany – jest obfity głównie w tłuszcze i węglowodany. Wykonując naleśniki z twarogiem i owocami otrzymujemy zdrowe, zbilansowane i bardzo sycące śniadanie. Jest to propozycja bogata w białko (jaja, twaróg), tłuszcze (olej, twaróg, jaja), węglowodany (mąka) oraz owoce. To idealne śniadanie w dzień, w którym nie mam za dużo czasu i potrzebuję czegoś, co nasyci mnie na długi czas. Najczęściej przygotowuję te naleśniki w podwójnej porcji i mam je na dwa dni, to pozwala mi zużyć całą kostkę twarogu i niczego nie zmarnować.
Składniki:
- 1 jajko
- 50ml mleka + 25ml do twarogu
- 50ml wody – zwykłej lub gazowanej
- 55g mąki – u mnie orkiszowa jasna
- 2ml oleju
- 5g kakao
- 125g twarogu półtłustego
- 60g malin – mrożonych lub świeżych
- 5g wiórków kokosowych
- słodzidło do smaku – u mnie 15g erytrytolu
Czekoladowe naleśniki z twarożkiem i malinami – opis przygotowania:
Do pojemnika blendera wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę, mąkę, kakao i całość blendujemy. Do powstałej masy dodajemy olej i ew. delikatnie dosładzamy. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni smażymy dwa grubsze naleśniki. W międzyczasie twaróg rozrabiamy widelcem z dodatkiem mleka lub wody i dosładzamy do smaku erytrytolem. W tym miejscu polecam też dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Przygotowane naleśniki smarujemy twarogiem, składamy na pół. Polecam dodatkowo podgrzać je ponownie na suchej patelni. Maliny odmrażamy i zgniatamy widelcem na tzw. “mus”. Nakładamy maliny na naleśniki i posypujemy całość wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 523kcal
Białko: 42,2g
Tłuszcze: 16,7g
Węglowodany: 46,6g
Przepis pochodzi z gotowej, autorskiej diety “LIDL”
Mmm , wyglądają przepysznie! Na pewno w najbliższym czasie zrobię 😉
Przepis już wypróbowany, wyszły bardzo dobre 😍😘
Wygląda obłędnie! A czym można zastąpić twarożek?
Dziękuję! Może masło orzechowe i dżem?:)
super przepis,miekie ciasto 🙂