Chrupiące tofu w aromatycznym
Polecam podać z ugotowanym ryżem i brokułami!
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- sól, pieprz, czosnek granulowany, łyżka skrobii ziemniaczanej
- 5g oleju rzepakowego
Sos:
- ząbek czosnku, kawałek imbiru
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ostrego sosu sriracha
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- biały sezam
- szczypiorek
Chrupiące tofu w klejącym, aromatycznym sosie – opis przygotowania:
Tofu odciśnij z nadmiaru wody i porwij na małe kawałki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a następnie dodaj skrobię ziemniaczaną i wszystko wymieszaj. Tofu wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, skrop delikatnie olejem i piecz w 220 stopniach ok. 20-25 minut (do chrupkości). Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodaj starty imbir, ksylitol, ocet, miód, sos Sriracha, ketchup i sos sojowy. Dokładnie to wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Upieczone tofu przełóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj. Posyp białym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.