Blog
- Obiady
- Ania Jaracz
Chrupiące tofu w klejącym, aromatycznym sosie
Polecam podać z ugotowanym ryżem i brokułami!
Składniki:
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- sól, pieprz, czosnek granulowany, łyżka skrobii ziemniaczanej
- 5g oleju rzepakowego
Sos:
- ząbek czosnku, kawałek imbiru
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ostrego sosu sriracha
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- biały sezam
- szczypiorek
Chrupiące tofu w klejącym, aromatycznym sosie – opis przygotowania:
Tofu odciśnij z nadmiaru wody i porwij na małe kawałki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a następnie dodaj skrobię ziemniaczaną i wszystko wymieszaj. Tofu wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, skrop delikatnie olejem i piecz w 220 stopniach ok. 20-25 minut (do chrupkości). Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodaj starty imbir, ksylitol, ocet, miód, sos Sriracha, ketchup i sos sojowy. Dokładnie to wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Upieczone tofu przełóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj. Posyp białym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Udostępnij:
Ania Jaracz
Jestem certyfikowanym trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Specjalizuje się w kształtowaniu kobiecej sylwetki, bardzo dużo czasu poświęcam na indywidualne poznanie danego przypadku. Regularnie biorę udział w szkoleniach/kursach, co przekłada się lepsze i szybsze wyniki podopiecznych.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
Jeden komentarz do “Chrupiące tofu w klejącym, aromatycznym sosie”
10/10. Składniki i przepis na górze strony. <3