Chrupiące tofu w klejącym, aromatycznym sosie

Polecam podać z ugotowanym ryżem i brokułami!

 

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 5g oleju rzepakowego

Sos:

  • ząbek czosnku, kawałek imbiru
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki octu ryżowego (lub soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ostrego sosu sriracha
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • biały sezam
  • szczypiorek

 

Chrupiące tofu w klejącym, aromatycznym sosie – opis przygotowania:

Tofu odciśnij z nadmiaru wody i porwij na małe kawałki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, a następnie dodaj skrobię ziemniaczaną i wszystko wymieszaj. Tofu wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, skrop delikatnie olejem i piecz w 220 stopniach ok. 20-25 minut (do chrupkości). Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodaj starty imbir, ksylitol, ocet, miód, sos Sriracha, ketchup i sos sojowy. Dokładnie to wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Upieczone tofu przełóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj. Posyp białym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

 

Udostępnij:

Jeden komentarz do “Chrupiące tofu w klejącym, aromatycznym sosie

  1. Kuba pisze:

    10/10. Składniki i przepis na górze strony. <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.