Pomysł na szybki obiad lub kolację! Ten posiłek to też idealna opcja, gdy w lodówce zalegają Ci niewykorzystane produkty takie jak tortille, awokado czy czerwona fasola.
Składniki (1 porcja):
- 1 tortilla pełnoziarnista
- 70-80g mięsa z piersi kurczaka
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- garść roszponki
- 2 łyżki czerwonej fasoli
- 25g ryżu basmati
- 40g awokado
- sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, chili
- 5g oleju
Burrito z kurczakiem i awokado – opis przygotowania:
Ryż ugotuj. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, papryką, kminem rzymskim i chili. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przygotowane mięso. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody i wymieszaj. Na placek tortilli nałóż roszponkę, ryż, kurczaka, czerwoną fasolę i kawałki dojrzałego awokado, całość zawiń i podsmaż przez chwilę na patelni z każdej strony. Gotowe burrito przekrój na pół.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 512kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 16,5g
Węglowodany: 58g
SMACZNEGO! 🙂