Blog

Burrito z kurczakiem i awokado – przepis

Pomysł na szybki obiad lub kolację! Ten posiłek to też idealna opcja, gdy w lodówce zalegają Ci niewykorzystane produkty takie jak tortille, awokado czy czerwona fasola.

 

Składniki (1 porcja):

  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 70-80g mięsa z piersi kurczaka
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • garść roszponki
  • 2 łyżki czerwonej fasoli
  • 25g ryżu basmati 
  • 40g awokado
  • sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, chili 
  • 5g oleju 

 

Burrito z kurczakiem i awokado – opis przygotowania:

Ryż ugotuj. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, papryką, kminem rzymskim i chili. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przygotowane mięso. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody i wymieszaj. Na placek tortilli nałóż roszponkę, ryż, kurczaka, czerwoną fasolę i kawałki dojrzałego awokado, całość zawiń i podsmaż przez chwilę na patelni z każdej strony. Gotowe burrito przekrój na pół. 

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 512kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 16,5g
Węglowodany: 58g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk