Blog
Sałatka azjatycka w słoiku
Składniki (1 porcja):
- 40 g ryżu
- 60 g groszku zielonego, mrożonego lub edamame
- 80 g piersi kurczaka
- 0,5 marchewki
- 5 g oleju sezamowego
- 25 g kapusty czerwonej
- 5 g orzechów arachidowych
- 15 g masła orzechowego
- 10 g sosu sojowego
- 12 g miodu
- kolendra
Sałatka azjatycka w słoiku – opis przygotowania:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Groszek ugotuj w osolonej wodzie. Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z ulubionymi przyprawami (polecam mieszankę przypraw azjatyckich) i podsmaż na oleju. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj sos – wymieszaj masło orzechowe, sos sojowy, miód i 20 ml wrzątku. Do słoiczka dodaj ryż, kurczaka, groszek, warzywa i sos. Posyp posiekanymi orzechami i świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 488kcal
Białko: 29,9g
Tłuszcze: 16,7g
Węglowodany: 59,3g
SMACZNEGO! :)
Udostępnij:
Martyna Taborek
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Moja specjalność to dietoterapia w insulinooporności i zaburzeniach hormonalnych. Uwielbiam gotować i poznawać nowe smaki. Jestem zdania, że zdrowo nie wyklucza smacznie.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol