Blog
- Desery
- Dominika Hatala
Deser bez pieczenia z 6 składników
Składniki (6 porcji):
- 90 g masła orzechowego
- 25 g miodu
- 30 g wafli ryżowych
- 30 g orzechów nerkowca
- 65 g czekolady gorzkiej
- 20 g oleju rzepakowego
Deser bez pieczenia z 6 składników – opis przygotowania:
W misce połącz masło orzechowe, miód i opcjonalnie aromat waniliowy. Dodaj pokruszone wafle ryżowe oraz posiekane drobno orzeszki i wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i włóż do lodówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem oleju i polej nią masę, następnie opcjonalnie posyp szczyptą soli. Deser pozostaw w lodówce do czasu, aż czekolada stężeje, następnie podziel na porcje.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 241 kcal
Białko: 5,4g
Tłuszcze: 17,1g
Węglowodany: 18,3g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol