Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi – przepis

 

Składniki:

  • 150g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • odrobina zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g erytrytolu zmiksowanego na puder
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • powidła śliwkowe

 

Kruche ciasteczka i powidłami śliwkowymi – opis przygotowania:

Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, puder z erytrytolu, cukier waniliowy, jajko i pokrojone w kostkę masło. Całość dokładnie zagnieć do konsystencji gładkiego ciasta, dolewając odrobinę zimnej wody. Ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij nie za duże kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżeczkę powideł, a następnie zlep ciastka tak jak na filmiku. Ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15-17 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.

 

 

Udostępnij:

Jeden komentarz do “Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi – przepis

  1. Wiki pisze:

    Wygląda pysznie! Czy można prosić kalorie i makro?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.