Nocne owsianki – idealne rozwiązanie dla osób, które rano nie mają czasu lub ochoty na przygotowanie zdrowego śniadania. Taki posiłek wymaga od nas minimum pracy a jest smaczny, sycący i odpowiednio zbilansowany.
Wieczorem wszystko ze sobą mieszamy i wkładamy na całą noc do lodówki – rano śniadanie będzie gotowe, ewentualnie można dodać do niego świeże dodatki tj. owoce lub orzechy. Jest to też super opcja także na wynos – jeśli zrobimy owsiankę w słoiczku to wystarczy go zakręcić i wziąć ze sobą. Naprawdę nic prostszego!
Dzisiaj mam dla Was 3 propozycje na nocne owsianki.
Nocna owsianka czekoladowa z malinami:
- 40g płatków owsianych
- 10-15g słodzidła np. erytrytolu
- 60g jogurtu naturalnego skyr
- 70ml mleka
- 10g masła orzechowego
- 5g kakao
- 10g orzechów nerkowca
- maliny mrożone lub świeże
Opis przygotowania:
Na dno słoiczka wsyp maliny. Do miski dodaj płatki owsiane, słodzidło, skyr, mleko, masło orzechowe, kakao i całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przelej do słoiczka, zakręć i włóż do lodówki na całą noc. Rano dodaj owoce i posyp posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 396kcal
Białka: 21g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 50g
Nocna owsianka waniliowa z wiśniami:
- 40g płatków owsianych
- 10g słodzidła np. erytrytolu
- 60g skyra waniliowego
- 70ml mleka
- 10g migdałów w płatkach
- mrożone wiśnie
Opis przygotowania:
Na dno słoiczka wsyp wiśnie. Do miski dodaj płatki owsiane, słodzidło, skyr, mleko i całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przelej do słoiczka, zakręć i włóż do lodówki na całą noc. Rano dodaj owoce i posyp migdałami.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 357kcal
Białka: 18,5g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 51g
Nocna owsianka szarlotka z masłem orzechowym:
- 40g płatków owsianych
- 10g słodzidła np. erytrytolu
- 60g skyra waniliowego
- 70ml mleka
- 1/2 tartego jabłka
- 1/2 pokrojonego w kostkę jabłka
- 10g masła orzechowego
- 5g orzechów włoskich
Opis przygotowania:
Na dno słoiczka wsyp pokrojony w małą kostkę kawałek jabłka. Do miski dodaj płatki owsiane, słodzidło, skyr, mleko, starte jabłko i całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przelej do słoiczka, zakręć i włóż do lodówki na całą noc. Rano dodaj masło orzechowe, pokrojone w kostkę jabłko i posiekane orzechy włoskie.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 416kcal
Białka: 18g
Tłuszcze: 12,5g
Węglowodany: 62g
SMACZNEGO! 🙂