Gnocchi dyniowe z dodatkami
Polecam podać z rukolą, zielonym pesto, mozarellą light pokrojoną w kostkę oraz pomidorkami koktajlowymi!
Składniki:
- 150g puree z dyni
- pół szklanki mąki lub szklanka – w zależności od wilgotności dyni
- sól, pieprz
Dyniowe gnocchi z dodatkami- opis przygotowania:
Upieczoną dynie blendujemy do czasu aż powstanie purre a następnie dodajemy mąke, sól oraz pieprz. Wszystko wyrabiamy a następnie wykładamy ciasto na deskę podsypaną mąką. Z ciasta formujemy dwa długie wałki i kroimy na mniejsze części. Każdy kawałek rolujemy na widelcu. Na gotującą wodę wrzucamy gnocchi i gotujemy kilkanaście minut aż do wypłynięcia. Gotowe gnocchi przekładamy na talerz, dodajemy rukolę, zielone pesto, pokrojoną w kostkę mozzarellę light i pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem i płatkami chili.
Dyniowe gnocchi (bez dodatków):
Kaloryczność: 284 kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 1g
Węglowodany: 58g