Blog
Czy wszystkie „E” są szkodliwe?
Spis treści
Czy zastanawiałeś się kiedyś, co oznacza nielubiana przez nas litera „E” na etykietach w składach wielu produktów spożywczych dostępnych na rynku? „E” to oznaczenie: europejski, a numerek przy nim został przydzielony po to, by można było je z łatwością odróżnić. Naliczono, że wszystkich składników „E” jest już około dwa tysiące.
Osoby, które mają w zwyczaju czytanie składów produktów zwykle sceptycznie podchodzą do substancji oznaczonych jako „E”. Przyjęło się, że wszystkie te substancje są niekorzystne dla naszego zdrowia i powinniśmy unikać ich jak ognia. Tymczasem wiele z nich występuje w produktach naturalnych i nieprzetworzonych i nie tylko nie jest dla nas niebezpieczna, ale też zdrowa i ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Nieszkodliwe:
- E100 – Kurkimina – naturalny barwnik wydobyty z korzeni i łodyg Yellowroot. Sama kurkuma jest surowym ekstraktem, a kurkumina oczyszczonym związkiem chemicznym. Nadaje potrawą żółtą barwę.
- E101 – Ryboflawina – czyli inaczej witamina B2, jest naturalnym barwnikiem który występuje np. w jajach, wątrobie, mleku i fasoli. Zwykle dodaje się ją do musztardy, serów, płatków śniadaniowych, nadaje żywności żółtego odcienia.
- E140 – Chlorofile – naturalny zielony barwnik pozyskiwany z roślin, głównie z pokrzyw, lucerny i traw. Często dodawany do gum do żucia oraz zup.
- E160 – Karotenoidy – nieszkodliwe substancje pozyskiwane z roślin o barwie pomarańczowej lub czerwono-pomarańczowej. Głównym źródłem ich pozyskiwania są marchewki, dostarczają witaminę A. Dodaje się je do napojów gazowanych, jogurtów oraz masla.
- E300 – Kwas askorbinowy – czyli inaczej Witamina C. Jest antyoksydantem, stosowana często jako polepszacz wartości wypiekanej mąki.
- E306 – Tokoferole – czyli przeciwutleniacze. Używany, by zapobiegać jełczeniu olei zwierzęcych.
- E322 – Lecytyna – stanowi część ściany komórkowej w każdym organizmie żywym. Pozyskiwana głównie z nasion soji i żółtka jaja kurzego. Wykorzystywany jako stabilizator i emulgator, często jako substancja zmiękczająca czekoladę.
- E406 – Agar – środek żelujący, zagęszczający i spulchniający pozyskiwany z krasnorostów w Japonii. Jest cennym źródłem błonnika, występuje w dżemach, galaretkach.
- E440a – Pektyna – występuje naturalnie w wielu owocach np. jabłkach czy pomarańczach. W przemyśle pozyskiwany głównie z pulpy jabłkowej i skórki pomarańczy. Stosuje się je jako środek zagęszczający, emulgator i stabilizator w produkty marmolady, galaretek oraz sosów.
Szkodliwe:
- E104 - Żółcien chinolinowa - nadaje żywności barwę zielono-żółtą. Naturalnie występują u zwierząt więc w przemyśle są wytwarzanie syntetycznie. Stosowany w dużych ilościach może powodować wysypkę i zaostrzać objawy astmy. Powinny na niego uważać osoby z nietolerancją histaminy.
- E122 - Azorubina - czerwony barwnik spożywczy, który możemy spotkać np. w dżemach, galaretkach, ciastkach i cukierkach. Może wywoływać nowotwory i zwierząt. Może być szkodliwy dla osób uczulonych na aspirynę i chorych na astmę. Powinny na niego uważać osoby nie tolerujące salicynianów i histaminy.
- E123 - Amarant - barwnik czerwony. Może być szkodliwy dla osób nie tolerujących salicynianów i histaminy, a także nasilać objawy astmy. Nie udowodniono działania kancerogennego u ludzi, jednak zalecane jest mocne ograniczenie.
- E127 - Erytrozyna - syntetyczny czerwony barwnik zawierający jodynę. Może powodować nadpobudliwość, zwiększoną czułość na światło. Można ją spotkać w owocach skondensowanych lub w ciastach w proszku.
- E173 - Aluminium - ma srebrno-szary kolor, stosuje się go do zdobienia powierzchni ciast i tortów. Może mieć szkodliwe działanie na układ rozrodczy, krwionośny i nerwowy. Niewskazany dla osób chorych na Alzhaimera.
- E210 - Kwas benzoesowy - najczęściejwystępuje w owocach, głównie jagodach, żurawinie, grzybach, cynamonie. Używany jest jako środek konserwujący przeciwko drożdżom i bakteriom w produktach kwaśnych. Przyjmowany w dużych ilościach może nasilać bóle głowa, wymioty, pokrzywkę i objawy astmy.
- E220 - Dwutlenek siarki - wytwarzany poprzez spalenie siarki, używany jako środek konserwujący, zapobiega bakteryjnemu rozkładowi produktów. Może obniżać zawartość witamin w produktach. Powinny na niego uważać osoby chorujące na astmę, w większych ilościach może powodować też problemy trawienne. Dodawany głównie do win, suszonych owoców i bakalii.
- E249-E252 - Azotyny - są prekursorami potencjalnie rakotwórczych nitrozoamin. Nie może być stosowany jako dodatek do żywności dla dzieci poniżej roku.
- E460 - Celuloza - podstawowy składnik drewna i roślin. W przemyśle pozyskiwany głównie z drewna. Stosowany jako środek zagęszczający, wypełniacz, błonnik pokarmowy, emulgator i środek przeciwzbrylający. Duże ilości mogą powodować problemy jelitowe.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol