Blog

Fit tiramisu na 2 sposoby

Przepis na FIT TIRAMISU w sieci krąży już od długiego czasu i wielokrotnie zachęcał mnie do przetestowania. Widziałam już różnorakie sposoby przygotowania – m.in. z ricottą, z mascarpone, z twarogiem, ze skyrem, z serkiem typu danio, więc kilka dni temu zdecydowałam się na to, by spróbować odtworzyć go na swój sposób. I tak oto mam dla Was dziś przepis na fit tiramisu na dwa sposoby, czyli kolejny przepis na deser. Do obu przepisów potrzebujemy biszkopty, kawę rozpuszczalną oraz ciemne kakao. Swoje fit tiramisu przygotowuję w żaroodpornych naczyniach z Ikei o pojemności 600ml,  ale Ty możesz użyć dowolnego pojemnika.

 

Składniki ( 1 sposób) Fit tiramisu ze skyrem waniliowym

  • 18 małych biszkoptów
  • 1 opakowanie – skyr waniliowy Piątnica
  • łyżeczka ciemnego kakao
  • łyżka kawy rozpuszczalnej

 

Opis przygotowania:

Na dno naczynia wyłóż kolejno warstwę biszkoptów, każdy z nich namocz uprzednio od spodu w kawie. Na to nałóż warstwę serka skyr, kolejno następna warstwa namoczonych od spodu w kawie biszkoptów i warstwa serka skyr. Wierzch posyp delikatnie kakao i odstaw do lodówki na około 5 godzin, po tym czasie fit tiramisu będzie gotowe do spożycia – przybierze konsystencję „ciasta”.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 316kcal
Białko: 19.3g
Tłuszcze: 5.2g
Węglowodany: 51.8g

 

 

Fit tiramisu z twarogiem i serkiem homogenizowanym

Składniki:

  • 18 małych biszkoptów
  • 125g twarogu półtłustego
  • 1/2 opakowania serka waniliowego Świeżuch/Rolmlecz
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka ciemnego kakao
  • opcjonalnie: ksylitol i woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku

 

Fit tiramisu z twarogiem i serkiem homogenizowanym - opis przygotowania:

Do kielicha blendera włóż twaróg, serek waniliowy, odrobinę wody i całość dokładnie zblenduj, opcjonalnie dodaj więcej wody i ksylitolu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i smak powstałej masy. Na dno naczynia wyłóż kolejno warstwę biszkoptów, każdy z nich namocz uprzednio od spodu w kawie, na to nałóż warstwę powstałej masy, kolejno następna warstwa namoczonych od spodu w kawie biszkoptów, i warstwa naszej masy. Wierzch posyp delikatnie kakao i odstaw do lodówki na około 5 godzin, po tym czasie fit tiramisu będzie gotowe do spożycia - przybierze konsystencję "ciasta".

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 527kcal
Białko: 29.9g
Tłuszcze: 18,6g
Węglowodany: 63.8g

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁