Przepis na FIT TIRAMISU w sieci krąży już od długiego czasu i wielokrotnie zachęcał mnie do przetestowania. Widziałam już różnorakie sposoby przygotowania – m.in. z ricottą, z mascarpone, z twarogiem, ze skyrem, z serkiem typu danio, więc kilka dni temu zdecydowałam się na to, by spróbować odtworzyć go na swój sposób. I tak oto mam dla Was dziś przepis na fit tiramisu na dwa sposoby, czyli kolejny przepis na deser. Do obu przepisów potrzebujemy biszkopty, kawę rozpuszczalną oraz ciemne kakao. Swoje fit tiramisu przygotowuję w żaroodpornych naczyniach z Ikei o pojemności 600ml, ale Ty możesz użyć dowolnego pojemnika.
1 sposób – FIT TIRAMISU ze skyrem waniliowym
Składniki:
- 18 małych biszkoptów
- 1 opakowanie – skyr waniliowy Piątnica
- łyżeczka ciemnego kakao
- łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Na dno naczynia wyłóż kolejno warstwę biszkoptów, każdy z nich namocz uprzednio od spodu w kawie. Na to nałóż warstwę serka skyr, kolejno następna warstwa namoczonych od spodu w kawie biszkoptów i warstwa serka skyr. Wierzch posyp delikatnie kakao i odstaw do lodówki na około 5 godzin, po tym czasie fit tiramisu będzie gotowe do spożycia – przybierze konsystencję “ciasta”.
Kaloryczność: 316kcal
Białka: 19,3g
Tłuszcze: 5,2g
Węglowodany: 51,8g
Czas przygotowania: 5 minut
2 sposób – FIT TIRAMISU z twarogiem i serkiem homogenizowanym
Składniki:
- 18 małych biszkoptów
- 125g twarogu półtłustego
- 1/2 opakowania serka waniliowego Świeżuch/Rolmlecz
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka ciemnego kakao
- opcjonalnie: ksylitol i woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji i smaku
Przygotowanie:
Do kielicha blendera włóż twaróg, serek waniliowy, odrobinę wody i całość dokładnie zblenduj, opcjonalnie dodaj więcej wody i ksylitolu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i smak powstałej masy. Na dno naczynia wyłóż kolejno warstwę biszkoptów, każdy z nich namocz uprzednio od spodu w kawie, na to nałóż warstwę powstałej masy, kolejno następna warstwa namoczonych od spodu w kawie biszkoptów, i warstwa naszej masy. Wierzch posyp delikatnie kakao i odstaw do lodówki na około 5 godzin, po tym czasie fit tiramisu będzie gotowe do spożycia – przybierze konsystencję “ciasta”.
Kaloryczność: 527kcal
Białka: 29,9g
Tłuszcze: 18,6g
Węglowodany: 63,8g
Czas przygotowania: 10 minut
Polecam wersję dla dzieci biszkopty maczane w kawie zbożowej 👍
Dobry pomysł! Ewentualnie można spróbować też w mleku 🙂
Super deser
Super przepis, wypróbuję sobie drugi sposób 🙂
Dzień dobry
Czy te małe biszkopty to są takie mini biszkopty ( np Andante) czy np Lu Petitki?
Dzień dobry, polecam biszkopty wrocławskie Mamut 🙂
Dziękuje
Czy możesz podać ile waży 18 sztuk malych biszkoptów? Mam zwykle, też Mamut (jak polecałaś w komentarzu) i nie wiem ile ich użyc do przepisu 🙂
Hej, skoro to te same biszkopty to też 18 sztuk 🙂