
Blog
- Obiady
- Ania Jaracz
Zupa krem z dyni – przepis
Królowa jesieni, czyli zupa krem z dyni!
Składniki:
- 250g dyni hokkaido
- 2 ziemniaki
- 1/2 cebuli
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- 5g oleju rzepakowego
- 350ml wody
- 1 łyżka bulionu warzywnego
- 100g passaty pomidorowej
- 80g śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
- sól, pieprz, słodka papryka, płatki chili
Zupa krem z dyni – opis przygotowania:
Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj i podsmaż w garnku z dodatkiem oleju. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Całość chwilę podsmażaj, a następnie zalej wodą, podgrzej i dodaj bulion warzywny. Gotuj ok. 15-20 minut, do miękkości warzyw. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i zblenduj zupę na krem. Zupę zabiel śmietnką lub mleczkiem kokosowym i dopraw do smaku. Polecam podać z mozzarellą lekką, z grzankami i natką pietruszki.
Wartości odżywcze (cała zupa, bez dodatków) :
Kaloryczność: 429kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 54g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Ania Jaracz
Jestem certyfikowanym trenerem personalnym oraz instruktorem fitness. Specjalizuje się w kształtowaniu kobiecej sylwetki, bardzo dużo czasu poświęcam na indywidualne poznanie danego przypadku. Regularnie biorę udział w szkoleniach/kursach, co przekłada się lepsze i szybsze wyniki podopiecznych.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol