Zupa krem z dyni – przepis

Królowa jesieni, czyli zupa krem z dyni!

 

Składniki:

  • 250g dyni hokkaido
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek imbiru
  • ząbek czosnku
  • 5g oleju rzepakowego
  • 350ml wody
  • 1 łyżka bulionu warzywnego
  • 100g passaty pomidorowej
  • 80g śmietanki 18% lub mleczka kokosowego
  • sól, pieprz, słodka papryka, płatki chili

 

Zupa krem z dyni – opis przygotowania:

Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj i podsmaż w garnku z dodatkiem oleju. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Całość chwilę podsmażaj, a następnie zalej wodą, podgrzej i dodaj bulion warzywny. Gotuj ok. 15-20 minut, do miękkości warzyw. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i zblenduj zupę na krem. Zupę zabiel śmietnką lub mleczkiem kokosowym i dopraw do smaku. Polecam podać z mozzarellą lekką, z grzankami i natką pietruszki.

Wartości odżywcze (cała zupa, bez dodatków) :

Kaloryczność: 429kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 54g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.